Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Noen en Lente worden samen één: Festina Lente

ROOSENDAAL - Dat de coronacrisis ook iets moois op kan leveren, dat bewijzen Yvonne van Gorp en Mariëlle Rozendal. De twee horeca-onderneemsters kennen elkaar al langer, maar vanaf nu gaan ze ook samenwerken. Lunchcafé Lente en Lunchlokaal Noen gaan samen verder onder de naam Festina Lente. "Dat is Latijn voor 'haast je langzaam'", legt Van Gorp uit.


De naam heeft volgens Mariëlle en Yvonne een dubbele betekenis. "Haast je langzaam slaat aan de ene kant op de 24-uurs economie waarin we nu zitten. Mensen kunnen bij ons echt even tot rust komen. Aan de andere kant slaat de naam ook op de doelgroep waarmee we gaan werken." De Noen-kanjers, mensen met een beperking, krijgen straks immers ook een plekje in de nieuwe horecaformule. "Het zijn volwaardige collega's, maar het duurt allemaal misschien net iets langer. Dus haast je langzaam", legt Yvonne uit.


Lente en Noen zijn al respectievelijk 10 en 5 jaar gevestigde namen in Roosendaal, toch zorgde de coronacrisis voor onzekere tijden bij de dames. "We hebben veel tegen elkaar geklaagd", lacht Mariëlle. "Hoe gaan we hier doorheen komen?" Toen de horeca de deuren moest sluiten, kwam Mariëlle voor een uitdaging te staan. "Ik kon mijn 'Noen-kanjers' niet een hele dag bezighouden met afhaal, dus toen ben ik verder gaan kijken." Ze kwam in contact met Robert Breedveld en Pieter Dekker van verpakkingsbedrijf Looma. Zij konden de Noen-kanjers werk aanbieden. "Maar, ze zagen ook kansen om juist de horecafunctie verder uit te breiden. Toen ze vroegen of ik dat alleen wilde doen of samen met iemand, wist ik meteen dat ik het samen met Yvonne wilde doen."


Daar kon Yvonne van Gorp geen 'nee' tegen zeggen. "Toen ik tien jaar geleden, met een compagnon, Lente begon, was eigenlijk al het idee om dat te combineren met een winkeltje én met het werken met mensen met een beperking. Destijds konden we geen geschikt pand vinden, maar dat is nu wel gelukt." Want na een lange zoektocht, kwam in januari van dit jaar opeens het pand van Wim Vromans leeg te staan. "Dit is voor ons echt een prachtige kans. We gaan de muur doorbreken en krijgen daarmee een enorme ruimte tot onze beschikking."


Het pand van Lente, Markt 8, wordt straks een soort conceptstore. Je kan hier een koffie to go krijgen, maar ook taartjes, broodjes en nog veel meer. "Daarnaast willen we ook leuke hebbedingetjes gaan verkopen, zoals olie, dressings, koffie, maar ook kussentjes of leuke kaarten." De huidige keuken van Lente blijft dan ook gewoon staan. "De bovenverdieping gaan we inrichten voor besloten feesten en partijen." De muur tussen Lente en Markt 10 wordt doorgebroken en het voormalige pand van Wim Vromans wordt helemaal onder handen genomen.


"We zijn nu de paskamers aan het slopen en we moeten dus een muur doorbreken, maar we moeten ook alle leidingen aanpakken." Helemaal achteraan in het pand komt straks de keuken van Noen te staan. "Die is veel groter, dus dat is fijn voor onze medewerkers", lacht Yvonne. Verder komen er binnen leuke barretje, zithoeken en tafeltjes. "We verwachten zo'n honderd mensen te kunnen ontvangen, maar dat kunnen er ook 80 worden. Dat moeten we nog bekijken." Daarnaast is er ruimte voor ongeveer 6 Noen-kanjers. "En uiteindelijk zouden we dit concept uit willen rollen op andere plaatsen", stellen de horecavrouwen. Maar, eerst de opening van Festina Lente in Roosendaal. "We willen 1 augustus opengaan. Dat wordt krap, maar het gaat gewoon lukken." [n]