Afbeelding

Groene Pluim voor Gova BV uit Nispen

NISPEN - Wethouder Klaar Koenraad heeft vrijdagochtend een Groene Pluim uitgereikt aan de eigenaren van Gova BV uit Nispen, de broers Jack en Charl Goossens. Hiermee komt het totaal aan Groene Pluimen in heel Nederland op 26. Gova is een laurierkwekerij en met een oppervlakte van 25 hectare is het de grootste in zijn soort in heel Europa!


Een groene pluim wordt uitgereikt aan bedrijven die goed bezig zijn met duurzaamheid en sociaal beleid. Om voor zo’n pluim in aanmerking te komen doorloopt het bedrijf een complete audit door professionals in de accreditatiecommissie van de Groene Pluim. Het gaat er vooral om bedrijven te belonen en in het zonnetje te zeten die het goed doen! Als richtsnoer gelden de Global Goals, ook wel SDG´s genoemd, van de Verenigde Naties.

Volgens de accreditatiecommissie van De Groene Pluim is bij Gova alles gericht op duurzaamheid voor mens en milieu. Niet als een belangrijke bijzaak maar als hoofdzaak. Gova kweekt groen, kleurt groen en is groen. Geleid door twee uiterst gedreven en sociaal bewogen broers die het ondernemerschap combineren met een drang naar duurzaamheid, inclusiviteit en gezondheid. Een paar in het oog springende prestaties: het bedrijf is actief met afvalstromen gaan werken, niet alleen voor zichzelf maar ook voor andere kwekers. Iedere kweker gebruikt natuurlijk veel water maar Gova is een zogenaamde 0-lozer, wat wil zeggen dat al het water hergebruikt wordt. Naast water gebruikt een kweker traditioneel enorm veel aardgas maar Gova is erin geslaagd haar verbruik terug te brengen van 200.000 m3 naar nog geen 25.000m3 middels een warmte precisie systeem dat de planten alleen verwarmt waar dat absoluut noodzakelijk is in plaats van de hele kas. En over die kassen gesproken: rond de kassen is een retentievijver aangelegd. De biotoop eromheen wordt met rust gelaten en is voor een deel ingezaaid met bloemen voor bijen. Dit leidt tot heerlijke honing en een goed wildbeheer voor bijen wat de gemeenschap en omgeving weer ten goede komt. Verder trekt de laurierkwekerij een keur aan fauna aan, zelfs hele bijzondere beschermde soorten. Zo hebben bijvoorbeeld roodborstjes hier een prima verblijvende plek.

Naast duurzaamheid wordt ook de menselijke maat niet vergeten. Het bedrijf telt 35 medewerkers waarvan maar liefst 20 medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Gova won daarvoor in 2017 de Participatieprijs West-Brabant.[n]