Afbeelding
Foto:

Faela uit
Heerle
schittert
in finale van
The Voice Kids

HEERLE - De 13-jarige Faela van Deyzen uit Heerle staat vrijdag 4 juni in de finale van The Voice Kids. Ze was de sterkste uit het team van Ilse de Lange en neemt het in de finale op tegen de drie overige finalisten. Mocht ze de finale winnen, dan gaat ze van het prijzengeld eerst een eigen gitaar kopen. "Want ik speel nu nog op de gitaren van mijn ouders", vertelt de jonge muzikant.

DOOR REMKO VERMUNT

Dat ze in de finale van The Voice Kids zou staan, had de 13-jarige Faela nooit verwacht. "Dat is zo onvoorstelbaar", zegt ze lachend. Al in 2018 besloot Faela auditie te doen. Ze stuurde opnames op van haar eigen liedje én van een aantal covers, maar hoorde daar een lange tijd niets van. "Ze krijgen ieder jaar zoveel aanmeldingen dat ze niet alles kunnen beluisteren. Mijn auditie hebben ze pas in augustus vorig jaar beluisterd." En dat pakte positief uit voor Faela, want ze ging meteen een ronde verder. "Ik werd gebeld dat ik door was naar de volgende ronde, maar ik wist helemaal niet waar het over ging. Ik was eigenlijk alweer vergeten dat ik mee had gedaan aan de audities", lacht ze. Na die eerste auditieronde volgden er nog vier. "Bij de laatste ronde ga je het definitieve liedje van je Blind Audition spelen en daar werd besloten dat het mijn eigen liedje mocht zijn", vertelt Faela. En dat is bijzonder, want tot dan toe had nog nooit iemand dat gedaan bij The Voice Kids.


Het eigen nummer in combinatie met de diepe stem van Faela sloegen meteen aan bij de vier coaches. Ze draaiden dan ook allemaal hun stoel voor de jonge muzikante uit Heerle. "Ik wilde voor Sanne of voor Ilse kiezen. Ze spelen allebei gitaar, maar Sanne zingt de laatste tijd meer Nederland en Ilse meer Engels. Daarom koos ik toch voor Ilse." En met die keuze is Faela nog steeds enorm blij mee. "Ze heeft me vooral geholpen om meer te genieten op het podium. Voor de singoffs was ik heel zenuwachtig en ze houdt dan backstage toch even een woordje om me te motiveren en om ervoor te zorgen dat ik meer in mezelf ga geloven." Het resultaat mocht er wezen want zowel bij de Battles als bij de Singoffs koos Ilse voor de 13-jarige Faela. Ze gooit dan ook hoge ogen bij het publiek en bij de coaches vanwege haar diepe stem. "Ik kreeg zelfs berichtjes met de vraag of ik transgender ben, omdat mijn stem volgens hen veel te laag is voor een meisje. Dat zie ik maar als compliment."

Op 4 juni is haar stem nog één laatste keer te horen bij The Voice Kids. De finale is overigens niet live. "De finale hebben we in april al opgenomen, maar we krijgen wel live te horen wie uiteindelijk de winnaar is", legt Faela uit. Dat gebeurt bij de talkshow van Beau van Erven-Dorens. Wat ze gaat zingen in de finale kan Faela nog niet zeggen. "Maar, er komt iets heel speciaals aan", verklapt ze. "Iedereen moet gewoon kijken."

Mocht ze de finale winnen, dan krijgt ze natuurlijk een beker mee naar huis, maar ook een studiebeurs van 25.000 euro. "Daarmee wil ik vooral aan mijn eigen muziek gaan werken, maar ook een eigen gitaar kopen. Ik speel nu nog op de gitaren van mijn ouders", vertelt Faela. Natuurlijk hoopt ze uiteindelijk van zingen ook haar carrière te kunnen maken. "Het doel is natuurlijk doorbreken in Amerika, maar die kans is heel klein. Ik ga me eerst richten op mijn eigen muziek uitbrengen, totdat ik oud genoeg ben om volgende stappen te nemen." [n]