Afbeelding
Foto:

Twee miljoen euro voor verduurzamen van gebouwen

ROOSENDAAL - "Als je de inwoners vraagt om duurzame maatregelen te treffen in en rondom hun huis, dan moet je ook zelf het goede voorbeeld geven." Dat stelt wethouder Klaar Koenraad en daarom presenteerde ze afgelopen week een plan om zo'n veertien locaties in Roosendaal flink te verduurzamen. Kosten? Zo'n twee miljoen euro.


DOOR REMKO VERMUNT


"We vragen aan inwoners en bedrijven om te verduurzamen en we leggen zonnepanelen in de wei, dan moeten we ook zelf aan de slag", stelt wethouder Koenraad. Daarom is er gekeken naar het gemeentelijk vastgoed, panden die de gemeente zelf in beheer heeft, of daar wellicht ook verduurzamingsmogelijkheden zijn. "We hebben onder andere gekeken naar de levensduur van gebouwen. We gaan natuurlijk geen domme dingen doen, dus als je binnenkort een dak moet vervangen, ga je er niet nu al zonnepanelen op leggen."


Energiebesparing

In principe is er gekeken naar gebouwen die nog minstens 10 jaar in het bezit zullen zijn van de gemeente. "Een onafhankelijk adviesbureau is daarna gaan kijken op welke manieren we energie kunnen besparen bij die gebouwen. Daarbij is vooral ook gekeken naar de technische staat van een gebouw. Is er bijvoorbeeld een spouwmuur aanwezig om isolatie in aan te brengen, is het dak geschikt voor zonnepanelen? En zo ja, hoeveel dan?" Daaruit is uiteindelijk een energiebesparingsplan gekomen dat de komende jaren uitgerold gaat worden. "Daarbij richten we ons vooral op isolatie, zonnepanelen en led-verlichting."


Kosten

"Alles bij elkaar vraagt dit om een investering van ongeveer twee miljoen euro. Een groot deel daarvan verdienen we terug door de energiebesparing en sommige huurders krijgen een verhoging van de huurlasten." Het bedrag van twee miljoen euro wordt afgeschreven over een periode van 15 jaar. "We hebben eerst gekeken hoeveel geld er beschikbaar was en op basis daarvan hebben we de energiebesparingsmogelijkheden gepland." Het is dan ook een volgende stap in de verduurzaming van de gemeente. "We moeten in de toekomst bijvoorbeeld ook nog iets met alternatieve warmtebronnen, want we zullen waarschijnlijk ooit van het gas afgaan", stelt de wethouder. "Maar ook wij weten nog niet hoe de toekomst eruit gaat zien, dus we doen het stapje voor stapje."


Gebouwen

De gebouwen die onder handen worden genomen zijn: Kinderboerderij Minnebeek, Sporthal In de Roos, zwembad De Stok, Pius X, Openbare Werken, wijkhuis de Wieken, sportzaal Harella, gymzaal Jadedijk, Stichting De Geerhoek, bouwloods Cabod, Raadhuis, sporthal de Omganck, Tongerlohuys en turnhal Vierhoeven. "Het Cultuurhuis aan de Bovendonk is ook zo'n pand, maar daar loopt een alternatief traject voor omdat we daar al mee bezig waren", verklaart de wethouder. De Suite is eveneens niet meegenomen in het lijstje. "Maar dat is dan weer omdat we nog niet weten wat er in de toekomst met dit pand gaat gebeuren."