5 juni: Rotary Actiedag!
5 juni: Rotary Actiedag! Foto:

Rotary gaat strijd aan met ‘plastic soep’

ROOSENDAAL - Ook in coronatijd is prikken méér dan vaccineren. Een grote groep leden van Rotaryclub Roosendaal gaat op zaterdag 5 juni zwerfvuil prikken op en bij Leisurepark De Stok en een deel van de wijk Westrand in Roosendaal. Het is die dag Wereldmilieudag.


Omdat de internationale Rotary-organisatie de periode tot 2025 heeft uitgekozen voor een grote, jarenlange ‘End Plastic Soup Action’ past de inzet van de Roosendaalse Rotarians prima in het wereldwijde plaatje.

Uiteindelijk moeten alle acties leiden tot een aarde zonder plasticoverlast in 2050.

In Nederland doen zeker vijftig Rotaryclubs mee met deze actie, over de hele wereld gaat het om duizenden clubs. Tienduizenden leden ondernemen tal van activiteiten om een eind te maken aan de ernstige aantasting van het milieu door zwerfplastic.

Onderdeel van de aanpak is ook het verzorgen van gastlessen op scholen, waardoor kinderen bewust worden gemaakt van de gevaren van in oceanen, rivieren en elders in de leefomgeving rondslingerend plastic. Maar de focus is ook gericht op bedrijven en organisaties die te pas en te onpas plastic gebruiken voor de verpakking of de aankleding van hun producten.

Op de ochtend van zaterdag 5 juni komen de Rotaryleden bijeen bij de parkeerplaats bij Het Hooihuis, De Stok 13. Ze nemen hesjes, prikstokken en verzamelzakken in ontvangst en gaan aan de slag. Ze worden daarbij geholpen door familieleden, vrienden en andere

milieubewuste medestanders. Ook wethouder Klaar Koenraad heeft haar medewerking toegezegd. Op gezette tijden wordt het ingezamelde afval afgevoerd op milieuvriendelijke wijze: per bakfiets. De activiteit duurt volgens planning tot ongeveer half één.

Deze ‘prikactie’ vormt de opmaat voor meer activiteiten in het kader van End Plastic Soup. Dit najaar staan gastlessen op basisscholen, verzorgd door speciaal daarvoor opgeleide Rotary-gastdocenten, op het programma.

Rotaryclub Roosendaal telt veertig leden uit zeer uiteenlopende maatschappelijke geledingen.

Het zijn betrokken mannen en vrouwen, die zich inzetten voor hun club, maar zeker ook voor de samenleving. Zo wordt elk jaar een beroepenervaringsavond voor middelbare scholieren georganiseerd, worden door publieke manifestaties gelden ingezameld voor lokale en internationale projecten, zijn er uitwisselingsprojecten voor scholieren en studenten enzovoort.[n]