Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Geveltuintjes en extra plantjes in Raadhuisstraat

ROOSENDAAL - Wethouder Cees Lok heeft vandaag, onder het toeziend oog van ondernemers, de geveltuintjes in de Raadhuisstraat water gegeven. De geveltuintjes zijn vorig jaar al aangelegd, maar vanwege de coronamaatregelen kon er toen niet op gepaste manier bij stil worden gestaan. “Daarnaast was er toen nog niet veel te zien, maar dankzij de regen en de zon is het al flink gegroeid”, aldus de wethouder.

De gemeente Roosendaal wil een groene gemeente worden. Dat betekent dat stenen plaats moeten maken voor groen, zoals bomen, struiken en planten. “Dat hebben we een aantal jaar geleden al gedaan op de Nieuwe Markt. Dat bestond volledig uit stenen en daar hebben we nu groene eilanden aangelegd waardoor het fijn vertoeven is”, stelt de wethouder. “Daarmee verandert het gebied van doorstroomlocatie naar een verblijfsgebied en dat komt ook ten goede aan de ondernemers. Mensen blijven langer hangen en geven, als het goed is, meer geld uit.”


Dat concept wil de gemeente dan ook verder uitrollen. Samen met ondernemers uit de Raadhuisstraat, die al langer dat idee hadden, is vorig jaar dan ook gestart met de aanleg van geveltuintjes. Op een aantal plekken in de Raadhuisstraat zijn stenen eruit gehaald en omgewisseld voor mooie planten en struiken. “Dat past goed binnen het concept van Roosendaal Natuurstad”, stelt wethouder Inge Raaijmakers. “We krijgen steeds meer te maken met hittestress en hevige regenval, als gemeente moeten we daarmee aan de slag.” Daarom werd onlangs al het plan Roosendaal Natuurstad gepresenteerd. Doel: grijs eruit, groen erin!


Daarom heeft wethouder Raaijmakers, nadat de geveltuintjes voorzien werden van water door wethouder Lok, ook meteen een extra plantje geplaatst. “Dat past binnen het NK Tegelwippen dat op dit moment plaatsvindt. We willen eigenlijk alle inwoners en ondernemers oproepen om een tegel uit de tuin te halen en er een plantje voor terug te plaatsen. Als we dat allemaal doen, heeft dat toch een groot effect.”

De ondernemers van de Raadhuisstraat zijn in ieder geval blij met de samenwerking. “Het idee lag er al langer, maar we zijn blij met het eindresultaat. De komende jaren gaan de struiken alleen maar groter groeien en wordt het hier nog mooier en gezelliger.”[n]