Gemeente werkt aan aanpak van kinderarmoede

ROOSENDAAL - Vijftien procent van de Roosendaalse kinderen groeit op in armoede. Dat blijkt uit de Roosendaalse Armoedemonitor. Dat percentage moet omlaag en daar gaat de gemeente, samen met partners, een aanpak ontwikkelen die specifiek gericht wordt op kinderen. “Een aanpak, gericht op het kind, ontbrak nog. Daar wordt nu hard aan gewerkt.”


De gemeente Roosendaal heeft in de afgelopen jaren verschillende projecten opgezte om volwassenen en ouders van kinderen te helpen om te gaan met armoede. Denk bijvoorbeeld aan Quiet, BuddyLink en Schuldhulpverlening. Een effectieve aanpak voor kinderen ontbreekt echter nog. Daarom trekt de gemeente nu actief op met partners om tot een gezamenlijke aanpak kinderarmoede te komen. Op 26 mei gingen de partijen met elkaar in gesprek om ideeën uit te wisselen. En om te kijken welke bijdrage zij aan het te ontwikkelen beleid kunnen leveren.


Kansen vergroten

Armoede is een complex probleem. Dat is de reden dat de wethouders Bestaanszekerheid (Klaar Koenraad), Jeugd (Rene van Ginderen) en Eenzaamheid (Inge Raaijmakers) de handen op dit dossier ineen slaan. “Ik vind dat ieder kind een gelijke kans verdient. Ongeacht in welke situatie hij of zij opgroeit. Geen enkel kind moet zich zorgen hoeven maken of er geld is voor eten, kleding of schoolspullen. Of om mee te kunnen doen”, stelt wethouder Koenraad. “Geen enkel kind verdient het om zich minder te voelen dan andere kinderen. Een kind moet zich zorgenvrij kunnen ontwikkelen, toekomstperspectief hebben.”


Themabijeenkomst

Tijdens de themabijeenkomst op woensdagavond 26 mei stond het kindgericht armoedebeleid dan ook op het programma. Onder leiding van Hanneke de Bruin, ervaren adviseur in het sociaal domein, deelden partners ideeën en gaven zij aan wat hun bijdrage aan het beleid kan zijn. “Armoede is van ons allemaal. En we kunnen armoede ook alleen in gezamenlijkheid aanpakken en oplossen. Gisteravond hebben we veel waardevolle input opgehaald en goede inhoudelijke gesprekken gevoerd. Prachtig om te zien hoeveel we samen kunnen bereiken: de kennis en kracht hebben we in ieder geval in huis. Met de bouwstenen voor onze gezamenlijke aanpak op zak, kunnen we nu aan de slag met de uitwerking.”[n]