Afbeelding
Foto: studio RAAM

PvdA wil groene overkapping voor A58

ROOSENDAAL - Een omlegging van de A58, die nu dwars door Roosendaal loopt, is volgens Michael Yap en Paul Klaver van de lokale PvdA-fractie geen haalbare kaart. Toch is de snelweg die door acht verschillende woonwijken loopt een doorn in het oog. Daarom komt de PvdA met een nieuw voorstel, genaamd: 'Het Nieuwe Hart van Roosendaal'. Een plan om de A58 te verdiepen én te overkappen, waardoor er ruimte ontstaat voor nieuwbouw, groen en verbindingen tussen de wijken.


DOOR REMKO VERMUNT


Al langere tijd wordt er door de politiek gesproken over een eventuele omlegging van de A58. Op 16 januari 2020 werd door de gemeenteraad nog een motie aangenomen met de titel 'Aan de slag met de omlegging van de snelweg A58'. De snelweg zorgt immers voor een tweedeling van de stad. Een groot gedeelte van de inwoners van Roosendaal woont ter zuiden ervan, maar vele stedelijke voorzieningen en werklocaties liggen ten noorden van de A58. Daarnaast spelen ook zaken als het gezondheidsaspect en het welzijn van inwoners die langs de snelweg wonen en werken, de doorstroming en bereikbaarheid. Maar, 't Rijk is vooralsnog niet van plan om de A58 aan te pakken en daarom is de PvdA-fractie opzoek gegaan naar een alternatief.


Groen traject

"Omlegging van de A58 lijkt geen haalbaar alternatief. Wat ons betreft moet je dit dus dan anders benaderen, wat kan dan wel", stellen Yap en Klaver. Samen met een architectenbureau hebben ze een nieuw plan bedacht waarbij een traject van 2,2 kilometer van de A58 verdiept én overkapt wordt. Daardoor ontstaat er, bovenop de huidige A58, ruimte voor een groen tracé. "Geen vervuilende uitlaatgassen en fysieke barrières meer, maar een groen traject waarbij de verloren ruimte wordt gewonnen en teruggegeven aan de inwoners van Roosendaal."


Leefklimaat verbeteren

"Wat ons betreft verdwijnt de snelweg uit het stadsgezicht van Roosendaal en krijgen we er een gebied voor terug waar er een wezenlijke oplossing gevonden kan worden om het Roosendaalse leefklimaat te verbeteren. Door de A58 aan te pakken zal de mogelijkheid ontstaan dat er meer ruimte komt voor vergroening, een versterking van de economische positie van Roosendaal, woningbouw en een verbetering van de publieke gezondheid en het milieu." Zo moet er ruimte komen voor recreatie, urban farming en sportfaciliteiten, maar ook voor starterswoningen, huurwoningen en vrijstaande koopwoningen. "Deze gebieden krijgen een hedendaags en groene leefomgeving waar de voetganger en fietser centraal staan."


Niet waarneembaar element

Het doel voor de PvdA-fractie is om de A58 af te schalen naar een niet waarneembaar element in het landschap. Door de A58 te overkappen is de snelweg namelijk niet meer zichtbaar. "De A58 zal alleen nog zichtbaar zijn bij de overbrugging van het spoor, waarbij de weg is ingepakt in een overkappende constructie en bij de in- en uitritten van het ondergrondstraject aan het Vrouwenhofpark.


Kosten

De PvdA gaat het plan nu indienen als initiatiefvoorstel in de Roosendaalse gemeenteraad. "Hoewel het nu nog moeilijk te zeggen is wat een haalbaarheidsstudie naar de aanpak van de A58 precies kost, is op basis van andere haalbaarheidsstudies te verwachten dat de voorbereidingskosten zo oplopen van enkele tonnen tot grofweg een miljoen euro." Wat uiteindelijk de totale kosten zouden zijn, is nog niet te zeggen. Wel wil de PvdA die kosten verdelen onder verschillende geïnteresseerde partijen. "Waarbij ook de gemeente haar 'fair share' draagt."