Afbeelding
Foto: Timo Reisiger

Tullepetaonse waterspuwers brengen regenwater terug naar de Vliet

ROOSENDAAL - Kunsteraar Léon Vermunt en wethouder Toine Theunis hebben dinsdagochtend samen één van de elf verschillende waterspuwers bevestigd aan de balkons van de Vliet. Regenwater van de daken en de straten wordt in Stadsoevers opgevangen en weer teruggevoerd naar de Vliet. Daar wordt het uitgespuugd door de Tullepetaonse waterspuwers.

De gemeente Roosendaal zet in op een duurzame en aantrekkelijke stad en dat zie je terug in de ontwikkeling van Stadsoevers. Donald Marskamp, landschapsarchitect van Stadsoevers vertelt: ‘Vroeger zag je in klassieke tuinen en op middeleeuwse gebouwen zoals kerken en kastelen waterspuwers. Met de waterspuwers van de Tullepetaon wordt de cultuur van Roosendaal ook in Stadsoevers op een bijzondere manier zichtbaar.’


Verbinding met de rest van de stad

Wethouder Toine Theunis en Léon Vermunt bevestigden vandaag samen de eerste spuwer met het thema ‘Doegetsaome’ aan de Vliet. “Deze spuwer is een mooi symbool voor de manier waarop we samen deze, maar ook andere ontwikkelingen in Roosendaal tot stand brengen”, aldus de wethouder.

Kunst en cultuur spelen in de ontwikkeling bij Stadsoevers een belangrijke rol. Deze waterspuwers, maar bijvoorbeeld ook de urban kunst van de Graffitiloods of performers zoals Roosendaal Danst, de Vrouwen van Wanten of Theater op de Grens nodigen mensen uit in het gebied en zorgen voor verbinding met de rest van de stad.


Eigenzinnige verschijningen

Léon Vermunt over zijn kunstwerken: ‘Er zijn elf eigenzinnige verschijningen van de Tullepetaon. Carnavalsmotto’s komen terug, die zijn breed toepasbaar. Zo is er een Tullepetaon met een gouden bolhoed, een met een rozenhoedje, als eerbetoon aan de vrouwen van Roosendaal, maar ook een met de titel ‘Vliegd’ok mee’, de Tullepetaon die ons oproept om de uitdaging aan te gaan om van deze wijk een leuke wijk te maken. Deze waterspuwers zijn functioneel maar vóóral om de mensen blij te maken!’[n]