Afbeelding
Foto:

Minister Ollongren
bezoekt Langdonk

ROOSENDAAL - Demissionair minister Kajsa Ollongren heeft woensdagmiddag een bezoek gebracht aan de wijk Langdonk in Roosendaal. Dat gebeurde naar aanleiding van de vuurwerkrellen die eind vorig jaar zijn losgebarsten in de wijk. Het bezoek begon in de voormalige Goede Herderkerk die tijdens die vuurwerkrellen nog in brand werd gestoken. Na een presentatie over de wijk, ging de minister in gesprek met verschillende bewoners en organisaties uit de wijk.


DOOR REMKO VERMUNT


“We hebben gesproken met bewoners en zij hebben aangegeven wat ze met de wijk willen”, vertelde Ollongren aan het eind van haar werkbezoek. “Volgens de bewoners is er veel afstand tussen de mensen. Er is weinig onderling contact, maar daarentegen heb ik ook mooie initiatieven gezien van mensen die bijvoorbeeld zelf gaan surveilleren om de wijk veiliger te maken.” Overigens staat de gemeente Roosendaal en de wijk Langdonk niet op zichzelf. Er zijn meer van dit soort situaties te herkennen in het land. “We zijn eerder met vijftien gemeenten gestart om de leefbaarheid in de wijken te vergroten en dat willen we verder doortrekken.”

Aso-adressen

Om die leefbaarheid te verbeteren, kan het ministerie onder andere de wet- en regelgeving aanpassen zodat de gemeente iets meer mogelijkheden krijgt om problemen in een wijk aan te pakken. Volgens burgemeester Han van Midden gaat het dan onder andere om de aanpak van leegstand, maar ook de aanpak van overlast. “Er is een concentratie van overlastgevers in de wijk waartegen we moeizaam kunnen optreden. Er zijn gewoon bepaalde aso-adressen die een enorme impact hebben op de wijk en die erg lastig zijn om aan te pakken. Het ministerie kan daar echt iets in betekenen voor ons.”


Woonvorm voor overlastgevers

Zo denkt de burgemeester onder andere aan de zogenaamde Rotterdamwet. Die geeft (grote) steden extra mogelijkheden om de problematiek in bepaalde achterstandsgebieden met meer slagkracht aan te pakken. “Het geeft ons bijvoorbeeld de mogelijkheid om die aso-adressen aan te pakken.” Daarmee haal je in principe de angel uit de wijk Langdonk. “In Tilburg zie je dat dit soort bewoners bij elkaar in de wijk worden gezet.” Het gaat dan om zogenaamde Skaeve Huse. Een bijzondere woonvorm met woonunits voor overlastgevers. Binnen deze woonvorm krijgen de overlastgevers verplicht intensieve begeleiding en zorg. De Skaeve Huse-bewoners kunnen op termijn terugkeren naar woonwijken. Dit gebeurt alleen als ze geen woonoverlast meer veroorzaken.


Onderhoud

Volgens de minister is er veel nodig in de wijk. “Niet alleen het veiligheidsaspect moet aangepakt worden, maar er moet ook geïnvesteerd worden in woningen.” Dat weten ook de gemeente Roosendaal en woningcorporatie Alwel. Uit onderzoek blijkt dat veel inwoners overlast ervaren en zich onveilig voelen in de wijk. “De verschillen tussen kansarm en kansrijk zijn in Langdonk groot en tegelijkertijd is er weinig sociale binding met elkaar. De structuur van de wijk werkt onveiligheid in de hand en het vele groen in Langdonk wordt niet of nauwelijks gebruikt”, stelt ook wethouder Inge Raaijmakers. De gemeente heeft dan ook, samen met inwoners en diverse organisaties, een pakket aan maatregelen opgesteld.


Extra gelden

Om dat allemaal aan te pakken, heeft de gemeente vorige week een subsidieaanvraag ingediend bij het Rijk. Medio augustus moet duidelijk zijn of de gevraagde financiering wordt toegekend. De aangevraagde subsidie is bedoeld om de komende 10 jaar extra te investeren in de kwaliteit van woningen, de openbare ruimte en een divers woningaanbod. Dit bovenop de reeds bestaande renovatieplannen in de wijk van woningcorporatie Alwel.

"Welke maatregelen precies genomen gaan worden, wordt in overleg met de wijk en de betrokken instanties besproken. Maar uitgangspunt daarbij is dat het op de korte én de langere termijn veilig en fijn wonen moet zijn in Langdonk,” aldus Inge Raaijmakers. [n]