Afbeelding
Foto: Luciennefotografie

De 49-jarige Ad Potters zit al sinds 1998 bij de vrijwillige brandweer. Zijn vader zat in een ver verleden ook bij de brandweer en hij is gelijktijdig met zijn zwager begonnen. "We hadden een leuke ploeg met mensen toen en dat is eigenlijk nog steeds."


"We zijn met allerlei verschillende mensen, maar tijdens trainingen en uitrukken zijn we allemaal hetzelfde. Gezamenlijk zorgen we ervoor dat de post draaiende kan blijven en dat is best uniek. De post in Putte is bijvoorbeeld buitendienst, omdat ze niet genoeg mensen hebben en dat gevaar dreigt voor meer posten." Ook voor Wouw is het belangrijk dat nieuwe aanwas aan blijft melden. "Tijdens een uitruk is het hard werken, maar op de post is het ook lachen met elkaar."

Het idee om taken weg te nemen bij de vrijwillige brandweer, ziet Ad overigens niet zitten. "Dat kan niet. Ik kan niet naar een brand rijden en als 'ie dan 'te complex' is weer omdraaien en naar huis rijden. Dat werkt niet. Leuk in de theorie, maar niet in de praktijk. Daarnaast krijgen wij binnenkort een nieuwe kazerne, waardoor we er juist nieuwe taken bij kunnen krijgen. We hebben jaren getraind, we zijn vakbekwaam en dan willen ze taken weghalen. Het is toch weggegooid geld als je al de kennis van de vrijwillige brandweer niet gebruikt?"

In de 23 jaar dat Potters bij de brandweer zit, heeft hij dan ook het nodige meegemaakt. "Maar eigen gezondheid staat altijd voorop. We gaan met zes man weg en we komen met zes man terug. Dat is de insteek, al doen we natuurlijk altijd ons uiterste best." [n]