Wethouder Klaar Koenraad (rechts op de bakfiets) assisteert bij de zwerfvuilinzameling door Rotaryleden.
Wethouder Klaar Koenraad (rechts op de bakfiets) assisteert bij de zwerfvuilinzameling door Rotaryleden. Foto: Anton Godschalk

Rotary haalt honderden kilo’s zwerfvuil op

ROOSENDAAL - Met een team van 25, in gele hesjes gestoken en met prikkers uitgeruste, enthousiastelingen heeft Rotaryclub Roosendaal op de ochtend van 5 juni, Wereldmilieudag, twee stadsdelen van zwerfvuil gezuiverd.


Leisurepark De Stok en de Westrand bleken vol te liggen met rotzooi: drankblikjes en (plastic) flesjes, snackverpakkingen en ook hedendaagse partyrestanten als weedzakjes, condooms en kapot geblazen ballonnen.

Er waren ook enkele bizarre vondsten, zoals een complete wc en damesondergoed met wasknijpers.

Bijna vijftig grote vuilniszakken vol werden gevuld, samen zeker 500 kilo.

De prikploeg wist zich gesteund door wethouder Klaar Koenraad (milieu), die op een elektrische bakfiets rondreed om volle vuilniszakken in te zamelen.


Plastic afval reduceren

Rotaryclub Roosendaal is een van de vijftig Nederlandse Rotaryclubs die meedoen aan de internationale actie EndPlasticSoup.

Doel van deze actie is om de hoeveelheid plasticafval, nu 12,7 miljoen ton per jaar wereldwijd, te reduceren en op de langere termijn (2050) terug te brengen naar nul.

Plastic afval komt vaak terecht in de natuur, vormt een bedreiging voor dieren die het binnenkrijgen en zo indirect ook voor de volksgezondheid.

Niet alleen een zwerfvuilinzameling is onderdeel van de Rotarycampagne, later dit jaar zullen ook gastlessen op scholen worden verzorgd, om de kinderen milieubewust te maken door te wijzen op de gevaren van het achteloos weggooien van allerlei (plastic)afval.[n]

'Plastic afval vormt een bedreiging voor dieren'