Afbeelding
Foto: Christian Traets

Stiltemonument geopend in Roosendaal

ROOSENDAAL - In de urnentuin van Crematorium Zegestede is onlangs een zogenaamd Stiltemonument geopend. Eerder werd ook een stiltemonument geopend in de urnentuin van Crematorium Zoomstede in Bergen op Zoom. Een Stiltemonument is een plaats waar men als mens, als ouders, familie, broertjes en zusjes samen kan komen om het verlies van een doodgeboren kindje te herdenken.

Het Stiltemonument zou eigenlijk eind 2019 al feestelijk geopend moeten worden, maar het project liep de nodige vertraging op.

Ondanks alles werd afgelopen vrijdag toch het Stiltemonument Roosendaal sober en in besloten kring geopend.

Dit gebeurde in het Weekend van de Begraafplaats met thema ‘Vol liefde’.


Urnentuin

Het Stiltemonument Roosendaal, dat staat in de urnentuin van Crematorium Zegestede, is wat groter dan het Stiltemonument in Bergen op Zoom.

“Dit heeft te maken met het landschap waarin dit monument staat”, legt Claudia Koole namens de Stichting Stiltemonument uit.

“Op Zegestede komt het grotere formaat Stiltemonument beter tot uiting aan het einde van een lange wandellaan in de urnentuin.”


Gezicht

Het Stiltemonument Roosendaal is als gezicht ontworpen.

Als men erin zit, maar ook van bovenaf is een gezichtje zichtbaar als icoon door het transparante dak.

De specifieke unieke betekenis is ietwat anders, maar beide Stiltemonumenten refereren aan elkaar met de kunstwerken van Josephine Wall.

De Roosendaalse dichter Huub Klaassen schreef een speciaal gedicht dat apart wordt vermeld op een bord bij dit tweede, en daarmee laatste, Stiltemonument vanuit de stichting.


Doel

Het doel van Stichting Stiltemonumenten is: Wie een miskraam krijgt of een kindje verliest dat doodgeboren wordt, kent nog te weinig plaatsen om het te herdenken.

Deze behoefte is er echter wel.

Een Stiltemonument is een plaats waar men als mens, als ouders, familie, broertjes en zusjes samen kan komen, erin kan zijn en zitten.

Stichting Stiltemonumenten zet zich in voor het realiseren van deze plaats.[n]