Annemieke de Bruijckere (l) en Toon Oomen van stichting SOSSAH.
Annemieke de Bruijckere (l) en Toon Oomen van stichting SOSSAH. FOTO CORINE ROKS

'Wij maken ons sterk voor zelfredzaamheid'

ROOSENDAAL - Een naam die altijd aan Roosendaal verbonden blijft is die van dokter De Bruijckere, destijds gynaecoloog bij het Sint. Franciscus Ziekenhuis Roosendaal. Als net afgestudeerd arts vertrok hij in 1960 naar Ghana om daar samen met zijn vrouw te helpen in het St. Anthony’s Hospital gelegen in het plaatsje Dzodze, regio Volta. Inmiddels telt dit ziekenhuis 272 bedden, werken er honderden verpleegkundigen onder leiding van twaalf artsen die jaarlijks medische hulp verlenen aan zo’n zestigduizend patiënten. Nog altijd is dit hospitaal sterk verbonden met West- Brabant.


DOOR CORINE ROKS


“Op 20 oktober 2020 hebben we de Stichting Onderlinge Samenwerking St. Anthony’s Hospital (SOSSAH) opgericht, waarbij we mijn vader postuum tot erelid hebben benoemd. Ook mijn moeder heeft deze onderscheiding verdiend,” aldus de in Zegge woonachtige voorzitter Annemieke de Bruijckere over de stichting. Zij vervolgt: “In 1960 vertrok mijn vader naar Dzodze om daar als missiearts te helpen. Daarna heeft hij zich gespecialiseerd in gynaecologie. Mijn moeder, afgestudeerd in biologie, heeft zich opgeleid tot laborante. Ze kregen zes kinderen, ik ben in Ghana geboren.” Een heel arm district, zo omschrijft Annemieke haar geboorteplaats. “Toen mijn ouders arriveerden, stonden er alleen maar dozen. De grond behoorde toe aan de paters en nonnen. Met hulp van de lokale bevolking is het ziekenhuis opgebouwd.” Inmiddels telt het ziekenhuis diverse afdelingen en is niet meer weg te denken uit de regio. “Orthopeed Dr. Rompa heeft het werk van mijn vader voortgezet. Met verschillende projecten wordt financiële en materiële hulp verleend,” vult zij aan. De staf is hoogopgeleid en verwelkomt regelmatig artsen vanuit alle werelddelen die hier belangeloos hun kennis en diensten delen.


Geboortecertificaten

Annemieke zet het werk van haar vader voort met aan haar zijde Justine Quist, een lokale verpleegster. "Zij is al twaalf jaar verbonden aan het hospitaal en weet als geen ander wat er leeft onder de bevolking, bezoekt zelfs mensen aan huis. Met haar medewerking worden projecten opgezet en komt het geld precies terecht waarvoor en voor wie het is bedoeld. In 2016 heb ik het ziekenhuis bezocht en na vijf jaar intensieve samenwerking merkte ik wel dat deuren verder voor je open gaan als je onder de vlag van een stichting opereert.” Vandaar de oprichting van SOSSAH. Het vijfkoppige bestuur bestaat uit mensen uit de regio met affiniteit in de medische wereld. Een van hen is Toon Oomen uit Zegge, oud-manager uit het medisch segment. Oomen over de stichting: "Het bestuur wordt ondersteund door een klankbordgroep en sympathisanten. Het hoofddoel van de stichting is het leveren van medische middelen waarbij we het liefst lokaal inkopen. Zelfredzaamheid van de Ghanese bevolking vinden wij belangrijk.” Zo heeft de stichting recent de noodactie ‘geef.nl' opgestart met als belangrijkste doel de aanschaf van preventieve en medische middelen met betrekking tot corona. Een project dat al wat langer loopt is ‘Beads for Life'.


Annemieke hierover: "Dit project maakt zich onder andere sterk voor geboortecertificaten. Deze ontbreken vaak maar zijn van enorm belang. Een geboortecertificaat verleent rechten aan het individu, zoals de inschrijving bij een zorgverzekering.” SOSSAH werkt samen met verschillende partners, onder wie Wilde Ganzen. "We zijn regionaal en wereldwijd georiënteerd. Zo hebben we goede contacten met lokale Service clubs en hebben zelfs lijntjes met Singapore,” verklaren de bestuursleden.


Chief

Tot slot toont Annemieke haar vaders Chief Chair, een Afrikaanse stoel voorbehouden aan bijzondere mensen. “Mijn vader is in Ghana benoemd tot Chief, een zeer hoge onderscheiding. Daar zijn we trots op.” [n]


Surf voor meer informatie naar www.sossah.nl.