Speciale uitgave van Tijdschrift De Vrijheijt van Rosendale

ROOSENDAAL - Op 23 juni a.s. verschijnt het 79ste nummer van het Tijdschrift van heemkundekring De Vrijheijt van Rosendale. Het wordt een speciaal nummer want dit voorjaar heeft het bestuur besloten de heemkundekring van een nieuw uiterlijk te voorzien. Het Tijdschrift kon natuurlijk niet achterblijven en komt nu in een geheel nieuwe opmaak.


Wat blijft is een aantal boeiende artikelen over diverse facetten van maatschappij en mensen. Na de rubrieken Van de redactie en Lezers reageren neemt Marius Broos ons mee naar de eerste helft van 1921 aan de hand van allerlei berichten uit de toenmalige krant De Grondwet.


Pieter van Leijsen maakt u in een aantal afleveringen deelgenoot van de Paardensport in Roosendaal. In dit eerste artikel gaat hij aan de hand van advertenties in de krant uit de jaren 1864-1890 in op de activiteiten van de ‘Roosendaalsche Harddraverij Vereeniging'.


Joss Hopstaken brengt enkele namen op Een oude grafsteen uit de Sint Janskerk tot leven.
Ben Maas geeft in Herinneringen aan de kweekschool een kort overzicht van de geschiedenis van de onderwijzersopleiding en gaat daarna in op de bisschoppelijke kweekschool in Oudenbosch waar heel veel Roosendaalse onderwijzers hun opleiding ontvingen.

Marius Broos gaat terug naar het einde van de negentiende eeuw, toen douanebeambten zich moesten vestigen in buurtschap ‘'t Hoekske' ten oosten van Visdonk. Zij moesten In het nest van de smokkelaars het smokkelen een halt toeroepen, wat overigens niet lukte. Daarna vertelt hij over De familie Sonneville-Hallosserie die het erg bruin bakte met 23 aanhoudingen en een merkwaardige levensstijl. Niet zomaar voor een gat te vangen getuigt van een vrijspraak voor Martijn Rommers. Cees Talboom komt tenslotte met een uitgebreid overzicht in Van buitengewoon onderwijs naar speciaal onderwijs.


Kortom een divers, veelzijdig, fraai geïllustreerd en compleet nieuw opgemaakt nummer 79.[n]