Stichting draagt beheer van Gedenkbossen over

ROOSENDAAL - Het beheer van de Roosendaalse Gedenkbossen is door de beheersstichting overgedragen aan de gemeente Roosendaal en Natuurmonumenten.


Vijftien jaar geleden diende Gerard Boons een burgerinitiatief in bij de gemeente tot het inrichten van een Gedenkbos in Roosendaal. In 2007 nam de gemeenteraad het "burgerinitiatief herdenkingsbos" aan en kon het stichtingsbestuur, bestaande uit de initiatiefnemer, Annelie van der Vorst, Leo de Jaeger, Gommert Jonkers en Piet van den Berg, beginnen met de uitvoering.

In overleg met de gemeente werd het voormalige hertenkamp aan de Rozenvendreef op Visdonk gekozen om het Gedenkbos op te richten.

In maart 2008 en 2009 werden 121 bomnen geplant door de aanvragers, ter herinnering aan een belangrijke gebeurtenis, zoals geboorte, huwelijk, jubileum of een overleden naaste. Het gedenkbos was daarmee vol. Maar er was nog een aanzienlijke wachtlijst.

Door het bestuur werd gezocht naar een geschikte plaats voor een tweede Gedenkbos, om in ieder geval de belangstellenden op de wachtlijst de mogelijkheid te bieden een boom te planten.

In overleg met Natuurmonumenten, intussen eigenaar geworden van landgoed Visdonk, kon op het voormalige naaldbomenbos aan de Snollevendreef/Kattevendreef een tweede Gedenkbos gerealiseerd worden.

In februari 2015 werd Gedenkbos 2 opgeleverd en geopend. Hier werden 94 nieuwe bomen geplant en ook nog eens 52 bestaande bomen "geadopteerd".

Het bestuur was al enkele jaren in gesprek met de stichting Natuurmonumenten en de gemeente Roosendaal om te komen tot een overdracht van het beheer. Deze gesprekken zijn succesvol afgerond en het beheer is per 1 februari overgedragen. Daarmee komt een eind aan de werkzaamheden van het bestuur van de stichting Gedenkbos Roosendaal en is besloten de stichting op te heffen.

Voor de bezitters en adoptanten van de bomen verandert er niets. Het beheer van de bossen wordt gecontinueerd, met name het toegankelijk houden van de bossen door de jaarlijkse maaibeurten.

Het bnestuur van de stichting Gedenkbos Roosendaal kijkt tevreden en trots terug op de afgelopen vijftien jaar. Het realiseren van de Gedenkbossen heeft duidelijk voorzien in een behoefte en heeft daarnaast bijgedragen aan de vergroening van Roosendaal en het buitengebied.[n]