Afbeelding
Foto: Google Maps

Politie en VVN vragen aandacht voor gevaarlijk kruispunt

ROOSENDAAL - Een 65-jarige man uit Roosendaal is afgelopen week overleden, nadat hij als fietser werd aangereden door een automobilist. Het ongeluk gebeurde op het kruispunt van de Burgemeester Schneiderlaan en Gezellelaan. De oorzaak van het ongeval is niet bekendgemaakt, maar dat het een gevaarlijk kruispunt is staat volgens Veilig Verkeer Nederland, afdeling Roosendaal buiten kijf. Zij vroegen daags voor het ongeluk om aandacht voor de verkeersregels die gelden op het kruispunt om eventuele ongelukken in de toekomst juist te vermijden.

Veilig Verkeer Nederland, afdeling Roosendaal is al eerder ingeschakeld om samen met de gemeente en de politie de verkeersveiligheid op het kruispunt Burg. Schneiderlaan-Gezellelaan onder de loep te nemen. Naar aanleiding van een gezamenlijke schouw medio februari is een snelheidsmeting uitgevoerd. Vermoed werd dat de maximum snelheid op de Burg. Schneiderlaan vaak overschreden wordt, omdat het kruispunt erg ruim is aangelegd. Uit de metingen is gebleken dat 28 procent van de weggebruikers vanaf Langdonk sneller reed dan toegestaan. Van de weggebruikers vanaf de President Kennedylaan deed bijna 1/3 dit. Het overgrote deel van deze snelheidsovertreders reed max. 60 km/u. Circa 3 procent van alle weggebruikers reed sneller dan 60 km/u, met uitschieters.


Extra handhaving

Snelheidsovertredingen hebben een grote impact op de verkeersveiligheid; men heeft minder tijd om te zien wat er gebeurt en vervolgens daarop te anticiperen. In de maanden juni en juli zal er daarom extra gehandhaafd worden op snelheid, op de naleving van de verkeersregels en wordt de weggebruiker geattendeerd op zijn gereden snelheid.


Uitvoegstrook

Omdat er een aparte strook is voor rechtsaf, hoeven rechtdoorgaande automobilisten vanaf Langdonk/Antwerpseweg niet af te remmen. Het verkeer op de rijstrook voor rechtsaf kan het zicht voor automobilisten op de Gezellelaan op rechtdoorgaande automobilisten blokkeren. Deze 2 punten vergroten de kans op een ongeval. Een volgende stap is om deze uitvoegstrook af te zetten. Deze proef zal in juli uitgevoerd worden.


Voorrangsregels

Bij veel weggebruikers is het bekend dat verkeerstekens gelden boven verkeersregels, maar onbekend dat rechtdoorgaand verkeer op dezelfde weg voor gaat en dit op dit kruispunt ook van toepassing is vanuit alle richtingen. Komende vanaf de Gezellelaan hebben bestuurders haaientanden: bestuurders moeten voorrang verlenen aan bestuurders op de kruisende weg, de Burg. Schneiderlaan. Voetgangers zijn geen bestuurders; bestuurders hoeven dus alleen aan de fietsers die de Gezellelaan oversteken voorrang te verlenen. Vervolgens komen deze zowel rechts- als linksafslaande bestuurders vanaf de Gezellelaan fietsers en voetgangers tegen die de Burg. Schneiderlaan oversteken. Deze bestuurders dienen deze fietsers EN voetgangers voor te laten gaan. Deze fietsers hebben wel haaientanden, maar zij zitten met de andere bestuurders op dezelfde weg en zijn dus geen kruisende bestuurders. Datzelfde geldt voor de voetgangers; voor hen zijn de haaientanden (de verkeerstekens) niet van toepassing om de voorrang te bepalen, omdat ze geen bestuurders zijn en daarom geldt automatisch de verkeersregel ‘rechtdoorgaand verkeer op dezelfde weg gaat voor'. De haaientanden zijn echter wel nodig, omdat fietsers voorrang moeten verlenen aan bestuurders die op de Burg. Schneiderlaan rijden. Voor hen zijn deze fietsers namelijk wel kruisende bestuurders. Dit principe geldt naast dit kruispunt ook op elk ander kruispunt.


Rotonde

Het toepassen van deze verkeersregels zou een stuk duidelijker worden als de oversteken over de Burg. Schneiderlaan dichterbij het kruispunt zouden zijn gelegd, stelt VVN, afdeling Roosendaal. Maar, volgens hen is de beste oplossing voor dit kruispunt nog altijd een rotonde. “Omdat het verkeer moet afremmen bij het naderen van de rotonde, is de kans op ongelukken kleiner. Omdat verkeer op de rotonde allemaal dezelfde kant op rijdt, is de kans op letsel, mochten er toch ongelukken gebeuren, vele malen kleiner dan op reguliere kruispunten.”

Kijk voor meer informatie en een duidelijke afbeelding van de verkeerssituatie met voorrangsregels op https://vvn.nl/nieuws/noord-brabant/roosendaal/kruispunt-burgemeetser-schneiderlaan-gezellelaan.[n]