Afbeelding

Samen op reis naar een
duurzaam Roosendaal

ROOSENDAAL - Het EKP-gebouw in Roosendaal krijgt, als het aan de gemeente ligt, een (tijdelijke) nieuwe bestemming. De gemeente wil het pand herontwikkelen tot hét basiskamp voor Expeditie Duurzaam Roosendaal en daarmee moet het uitgroeien tot een regionaal broeinest voor duurzame initiatieven en vernieuwingen.


DOOR REMKO VERMUNT


Het voormalige EKP-gebouw net over 'de schuiven' in Roosendaal staat nu zo'n 10 jaar leeg. Er zijn in het verleden al diverse plannen gemaakt voor een herontwikkeling, maar tot op heden heeft dit niet geleid tot een concrete invulling van het pand. Daarom wil de gemeente nu zelf zorgen voor die levendigheid. "Door het EKP-gebouw in tijdelijke ontwikkeling te nemen ontstaat een vliegwieleffect voor de verdere ontwikkeling van dit gebied. Dit kan in belangrijke mate bijdragen aan een verbetering van de veiligheid en leefbaarheid van dit gebied", stelt de gemeente.


Verduursamen

Duurzaamheid is een belangrijk speerpunt voor Roosendaal. In 2017 is daarom het actieplan Roosendaal Futureproof opgezet met daarin verschillende acties om Roosendaal duurzamer en toekomstbestendiger te maken. Dat plan werd opgesteld voor vier jaar en is dit jaar tot een eind gekomen. Als vervolg hierop presenteert de gemeente Roosendaal nu het programma 'Verduursamen'. Hierin wordt in grote lijnen weergegeven welke acties er al zijn en welke er eventueel nog opgestart kunnen worden. De komende tijd wil de gemeente echter vooral met inwoners en bedrijven op ontdekkingstocht naar meer duurzame initiatieven en veranderingen onder de noemer 'Expeditie Duurzaam Roosendaal'.


Basiskamp

Eén onderdeel van de expeditie is de ontwikkeling van het voormalige EKP-gebouw tot een knooppunt van duurzaamheid voor Roosendaal en de regio. Het gebouw moet hét basiskamp worden voor alle duurzame initiatieven in en rondom Roosendaal. "In het kader van verduursamen zoeken we naar mogelijkheden om een beweging op gang te brengen van duurzame koplopers en verbinders. Duurzame partners zoals de Stichting Energietransitie Roosendaal wordt de mogelijkheid geboden in het gebouw te werken en elkaar te ontmoeten." Door deze verschillende partijen samen te laten werken in één gebouw, wil de gemeente de duurzaamheidsbeweging in Roosendaal versnellen en de betrokkenheid van inwoners, organisaties en bedrijven vergroten.


Broeinest

"Het EKP-gebouw willen we ontwikkelen als een icoon van duurzaamheid, waar inwoners, bedrijven, onderwijs en samen kunnen komen. Hierdoor leren wij deze mensen kennen, verbinden we ze met elkaar, versterken wij hun initiatieven, leren we in het klein hoe we samen kunnen groeien naar een duurzame gemeenschap en creëren we een mooiere locatie voor en door de gemeenschap", stelt de gemeente. Roosendaal wordt daarmee een regionaal broeinest voor duurzame vernieuwing.

Hoe de invulling van het pand er precies uit komt te zien, dat is nog niet duidelijk. De gemeente vraagt nu een bedrag van 349.000 euro voor het plan. "Expeditie Duurzaam Roosendaal moet eerst worden opgestart. Pas dan kan bepaald worden welke (tijdelijke) functies er in het pand gaan komen. Het is belangrijk de partijen niet voor voldongen feiten te plaatsen, maar alle ruimte te bieden om invulling van het EKP gebouw samen met de omgeving en gemeente vorm te geven. De plannen zijn daarom flexibel geformuleerd." [n]