Afbeelding

Toine Theunis: ‘Geen grote plannen voor komend jaar'

ROOSENDAAL - Wethouder Toine Theunis heeft donderdagochtend de laatste Kadernota van het huidige college gepresenteerd. Daarin staat beschreven hoe de gemeente er financieel voorstaat en welke plannen er zijn voor het komende jaar. “Omdat er volgend jaar verkiezingen zijn, is dit een beleidsarme Kadernota. Er staan dus geen grote plannen meer in”, vertelt de wethouder.

“Het is traditie in Roosendaal om ervoor te zorgen dat er wel wat vet op de botten zit voor het volgende college, zodat zij goed van start kunnen”, legt de wethouder uit. Daarom worden er nu geen grote stappen meer gemaakt. Zaken die al in gang zijn gezet, lopen gewoon door en er worden nog wat puntjes op de I gezet als het bijvoorbeeld gaat om projecten zoals Roosendaal Natuurstad en Verduursamen.


Grote uitgaven

Daarnaast wordt er voor de komende jaren wel alvast rekening gehouden met een paar grote uitgaven, zoals het onderhoud aan de basisscholen en de nieuwbouw van de Roosendaalse brandweerkazerne. “Dat zijn wel zaken die je nu al moet gaan borgen. Je wil niet over een aantal jaar aan de nieuwbouw beginnen, zonder dat je er geld voor gereserveerd hebt. De nieuwe kazerne moet er komen, dus gaan we dat nu alvast begroten.”

Volgens de wethouder gaat het bij dat soort dingen nog wel eens mis bij andere gemeenten. “Zij kijken vaak niet verder dan de vier jaar die ze aantreden als bestuur. Daardoor loop je eigenlijk constant achter de feiten aan.” Daarnaast wordt er bij de Kadernota genoeg financiële ruimte opgenomen om aan de toenemende zorgvraag te voldoen. “De kwaliteit van de zorg en de vraag naar zorg blijft hierdoor gewaarborgd.”


Rustig aan

Verder doet het college het komend jaar dus rustig aan. “Het is aan het volgende college om nieuwe prioriteiten te stellen en de daarbij behorende (financiële) afwegingen te maken.” Maar, ondertussen spelen er ook andere zaken. Want, wat gaat bijvoorbeeld het nieuwe kabinet voor besluiten nemen? En wat zijn de effecten van de coronacrisis?

“In maart vorig jaar werd gewaarschuwd voor faillissementen en meer mensen in de bijstand. Dat is achterafgezien enorm meegevallen, maar ondertussen hoor je wel dat het aantal meldingen van huiselijk geweld is toegenomen en de vraag blijft natuurlijk wat voor effect het coronavirus op de jongeren heeft gehad. Ik blijf me zorgen maken over de zorg, dus daarom is het ook niet verkeerd om gewoon rustig te blijven. Zo laten we de zaken financieel netjes achter, zodat een nieuw college, met nieuwe ambities aan de slag kan.”[n]