Klokken van de Sint Jan
Klokken van de Sint Jan Foto: Toni Raats

Aftrap zomerklanken vanaf de Sint Jan

ROOSENDAAL - De nieuwe zomeravondserie gaat 6 juli om 20:00 uur van start. Onder de titel ‘finale klokken’ doet Toni Raats de aftrap een uur voor de halve finale van het EK voetbal. Naast de viering van 55 jaar carillon met de officieel concertmuziek uit het inwijdingsconcert, zullen ook de tegen elkaar staande voetballanden (nu nog niet bekend) in klokkenklanken te horen zijn vanaf de St. Jan.


Op de winnaar en de verdere feestvreugde moeten we dan nog wel tot 23.00 wachten. Het carillon probeert met een voorbeschouwing de uitslag te voorspellen. De halve finale wordt in Londen gespeeld, dus ook de Big Ben zal niet ontbreken. Verder zal deze avond ook de aftrap vormen van een semi-live stream die later in het jaar volledig live zal gaan. Met een camera op de klokken, omgeving en de beiaardier zijn de bespelingen via You-tube ook nog terug te zien om later in het jaar rechtstreeks te kunnen volgen op het terras, maar ook gewoon thuis op het eigen terras.

Het project is tot stand gebracht in samenwerking met Cultuur Verbindt Roosendaal en Ruud Scheidel. Na heel veel experiment kunnen we straks genieten van mooie klokkenklanken in combinatie met sfeerbeelden. Zo kan een project wat is opgestart vanwege corona, ook straks van grote waarde worden in, maar ook ver buiten de stad. Al eerder speelde Toni voor geïnteresseerden in Peru, Canada, Vietnam en Indonesie, maar ook voor projecten dicht bij huis. Zo kunnen de klokken nog makkelijker en van dichtbij worden beluisterd en kan het carillon nog directer worden benut voor cultuur educatie op scholen en speciale gelegenheden in de stad.


Programma

Verder spelen deze zomer nog: 20 juli Jasper de Praeter (lier); 03 aug. Elien van de Broeck (abdij Postel-Mol); 17 aug. Jan Sjoerd (Etten-Leur); 31 aug. Jo Haazen (Antwerpen/Mechelen); 14 sept. Slotconcert Toni Raats

Luisteren kan op een veilige en aangename manier rondom de toren, maar ook in het Emile van Loonpark en wie weet nog net voor de renovatie ook in de Tongerlotuin, ook vanaf de terrassen op de markt, Bloemenmarkt en Tongerloplein weten de diverse horecagelegenheden het luisteren met een hapje en een drankje ook culinair te verwennen. Programma’s zijn aan de toren gratis verkrijgbaar. Na afloop is het steeds mogelijk de beiaardier te ontmoeten en nog gezellig na te praten.[n]