Afbeelding
Foto: Gemeente Roosendaal

Herstelplan voor horeca: minder kosten en groter terras

ROOSENDAAL - Wethouder Cees Lok en Koen Bakker, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Roosendaal, hebben vandaag een gezamenlijk plan gepresenteerd voor de horeca. Zo mogen horecaondernemers dit jaar blijvend een groter terras plaatsen én ze hoeven geen precariobelasting te betalen.

De coronacrisis heeft de horecasector hard geraakt. Veel ondernemers zijn door hun reserves heen, ze hebben tijd en ruimte nodig om weer aan hun zaak te kunnen werken. Het herstelplan moet hen daarbij helpen.


Terrasuitbreidingen

Zo heeft de gemeente, samen met KHN, onder andere besloten om net als in 2020 extra terrasruimte aan te bieden aan de horeca. Dat besluit geldt in ieder geval voor het hele jaar 2021, ongeacht de versoepelingen. Eind 2021 gaat de gemeente samen met KHN in gesprek om de situatie voor 2022 opnieuw te beoordelen. Daarbij staat ook de optie open om sommige terrasuitbreidingen te behouden. “We ontvangen immers signalen dat terrasbezoekers de ruimere opstelling ook waarderen.”

Normaal moeten terrassen ook vaak wijken voor evenementen, maar dat wordt in de toekomst ook anders. “Om te voorkomen dat terrassen onnodig moeten worden opgebroken zal het evenementenprogramma voor dergelijke locaties worden afgestemd met de betreffende terrashouders en zullen evenementen indien nodig een andere locatie moeten zoeken.” Dit geldt overigens niet voor de najaarskermis.


Financiële tegemoetkoming

Naast de uitbreiding van de terrassen, wordt de horeca ook financieel tegemoet gekomen door de gemeente. Zo hoeven ze nul euro precariobelasting te betalen. (Horeca)ondernemers in de binnenstad blijven wel de afgesproken reclamebelasting betalen. Dat geld komt in het binnenstadsfonds en dat wordt onder andere gebruikt voor aanvullende ondersteuning aan ondernemers voor het nemen en handhaven van coronamaatregelen. Denk bijvoorbeeld aan voorlichtingsmateriaal zoals bierviltjes, maar ook het inhuren van extra beveiliging voor het handhaven van de 1,5 meter kan hieronder vallen.


Doelgerichte aanpak

Daarnaast gaat de gemeente, samen met de horecasector, inzetten op een doelgerichte aanpak om het werken in de horecasector te promoten en in het bijzonder jongeren te stimuleren voor een beroep in de horeca. Veel horecapersoneel heeft immers de horeca verlaten tijdens de coronacrisis. Last but not least is er extra geld beschikbaar gesteld voor de marketing en promotie van activiteiten die in het bijzonder ook gericht zijn op het genereren van extra bezoek aan de horeca en de promotie ervan. “Om horecaondernemers te ondersteunen, stelt de gemeente een fonds ter beschikking van maximaal € 25.000,-. Horecaondernemers kunnen onder voorwaarden plannen indienen waarvoor zij een bijdrage kunnen krijgen uit dit fonds.”


Ademruimte

“Wij zijn trots op dit mooie resultaat”, zegt Koen Bakker, voorzitter van de afdeling Roosendaal van Koninklijke Horeca Nederland. “Wij kunnen wel wat ademruimte gebruiken om weer op krachten te komen.” De meedenkendheid van de gemeente Roosendaal was afgelopen periode groot. “Met dit herstelplan voelen we ons gesteund” vervolgt Koen.[n]