Afbeelding
Foto: Dijksteeke

Wijk- en dorpshuizen terug naar oorspronkelijke functie

ROOSENDAAL - De komende vier jaar moeten de elf wijk- en dorpshuizen in de gemeente Roosendaal weer echt een ontmoetingsplek worden voor (kwetsbare) inwoners uit de wijken en dorpen. Dat stelt wethouder Inge Raaijmakers. De afgelopen jaren hebben besturen van de buurthuizen zich vooral gericht op het verhuren van ruimtes aan (maatschappelijke) partners, maar daar moet verandering in komen.

“Aan het begin van mijn bestuursperiode werd al snel geconstateerd dat de buurthuizen in de gemeente Roosendaal kwetsbaar zijn”, vertelt wethouder Raaijmakers. “Zowel financieel als organisatorisch hebben we als gemeente teveel op afstand gestaan.” En dat heeft bij sommige buurthuizen voor de nodige financiële problemen gezorgd. Daarom heeft de gemeente onderzoek laten doen naar alle wijk- en dorpshuizen. “En nu gaan we ook meteen doorpakken.” Want, buurthuizen zijn nog steeds enorm belangrijk voor de leefbaarheid in de wijk én in de dorpen.


Extra gelden

“De afgelopen jaren zijn de besturen vooral bezig geweest met het verhuren van ruimtes”, constateert de wethouder. Door nu extra geld beschikbaar te stellen én de subsidies eerlijker te verdelen, wil de gemeente ervoor zorgen dat er bij de besturen meer tijd vrijkomt om activiteiten te organiseren voor kwetsbare inwoners. “Ieder wijk- of dorpshuis krijgt straks een basisbedrag en daarmee zijn in principe alle kosten gedekt. De afgelopen jaren zijn wat subsidies scheef gaan lopen en dat wordt nu allemaal rechtgetrokken. Er is echt per wijkhuis bekeken: Wat zijn je kosten? Welk onderhoud moet er de komende jaren plaatsvinden en hoeveel moet je daarvoor apart zetten?”


'Jong en oud moet zich thuisvoeken in het buurthuis'


Activiteiten

Doordat de basiskosten gedekt worden, kunnen de besturen zich meer richten op het organiseren van activiteiten. Daarvoor kunnen ze nog extra subsidie aanvragen. Daarmee krijgt een buurthuis weer zijn oorspronkelijke functie van ontmoetingsplek voor de gehele wijk. “Van jong tot oud moet zich welkom voelen in het buurthuis.” De gemeente gaat daarom, samen met opbouw- en jongerenwerkers, gezamenlijk met de besturen kijken naar de programmering. “Dorpshuizen zijn cruciaal voor de leefbaarheid in een dorp. Vaak wordt daar ook carnaval gevierd en Sinterklaas wordt er binnengehaald. Dat is in een stad toch anders waar dat meer centraal georganiseerd wordt, dus de programmering zal ook anders zijn.”


Maatschappelijk betrokken

Toch blijft het de komende jaren wel belangrijk dat er ook in de buurthuizen maatschappelijke partners aanwezig zijn. “Je wil dat mensen gewoon binnen komen lopen voor een bakje koffie of thee en een praatje. Zeker in kwetsbare wijken is dat enorm belangrijk voor inwoners die niet goed in staat zijn om zelfstandig ontmoeting te organiseren.” De wethouder snapt overigens dat dit plan niet binnen één jaar volledig op de rails gaat staan. “Het is echt een ontwikkeltraject van 4 jaar waarin per jaar 650.000 euro wordt uitgetrokken.” De nieuwe subsidieregeling wordt op 1 juli aanstaande opengesteld, gelijktijdig met veel andere maatschappelijke subsidies.[n]