Afbeelding
Foto: Gemeente Roosendaal

Feestelijke start van aanleg Stadstuin Van Hasselt: ‘Elk seizoen een ander karakter’

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Wethouder Cees Lok heeft woensdagochtend, samen met partners, de start gevierd van de aanleg van de nieuwe stadstuin Van Hasselt. De nieuwe stadstuin wordt aangelegd tussen het Tongerlohuys, Schouwburg De Kring en het Koetshuis. Het ontwerp, waaraan vanaf nu tot begin 2022 gewerkt wordt, is gemaakt samen met medewerkers van De Kring, het Tongerlohuys, de eigenaar van de Koetshuistuin en ALWEL.

De Roosendaalse gemeenteraad heeft op 8 juli officieel ingestemd met het ontwerp voor de tuin. Het ontwerp is daarmee definitief goedgekeurd en het krediet is eveneens beschikbaar gesteld. Daarom kan er nu écht gestart worden met de aanleg. De stadstuin is straks een aangename, groene plek om te vertoeven of doorheen te wandelen. 

Het regenwater van de daken van de panden rond de stadstuin wordt afgevoerd via de wadi en de gracht rondom het Tongerlohuys. Omdat het waterniveau per seizoen anders is, krijgt Stadstuin Van Hasselt in elk seizoen een ander karakter. Er komen vlindervormige paden en groene borders met bomen en planten. Verder komen er zitranden waar je lekker in de zon kunt zitten. Basisscholen uit de buurt kunnen er een buitenles verzorgen. In de Stadstuin komen beelden uit de collectie van het Tongerlohuys en krijgt het kunstwerk de Groenfabriek een plek.

“Deze vergroening draagt bij aan een aantrekkelijke binnenstad. Bovendien speelt Roosendaal zo ook in op het veranderende klimaat”, stelt wethouder Cees Lok. “Door deze stadstuin investeren we in een aantrekkelijke binnenstad en zorgen we voor meer groen. Gezamenlijk met het bestuur van de binnenstad en de provincie Noord-Brabant versterken we de binnenstad voor bezoekers en inwoners en dragen we bij aan klimaatadaptie” Ad Dekkers van het binnenstadsbestuur ziet de stadstuin dan ook graag komen: “Deze bijzondere stadstuin verstrekt onze binnenstad als ‘huiskamer van de stad’.”