Verkleinen aardbeien de kans op dementie?

ROOSENDAAL - In de week van 19 juli was de digitale start van de campagne ‘We zijn zelf het medicijn’ in de gemeente Roosendaal met wethouder Klaar Koenraad.


Het aantal mensen met dementie stijgt de komende jaren sterk. Helaas is er nog geen medicijn beschikbaar tegen deze hersenaandoening. We kunnen wel zelf de kans op dementie kleiner maken met een gezonde leefstijl. Hoe eerder je daarmee begint, hoe beter het is. Dementie kan iedereen overkomen. Het is een nare aandoening waar helaas nog geen medicijn voor is. De verwachting is dat het aantal mensen met dementie de komende jaren sterkt stijgt, ook in de gemeente Roosendaal. Grote doorbraken in medicijnonderzoek blijven tot nu toe uit. We hebben veel meer in eigen hand dan we zelf denken, zo leert ons de campagne ‘We zijn zelf het medicijn’. 30% van de gevallen van dementie is te voorkomen met een bepaalde leefstijl. Dit is maar bij weinig mensen bekend. Met een aantal kleine aanpassingen in onze leefstijl kunnen we de hersenen gezond houden. Daarmee verklein je de kans op dementie en vergroot je bovendien je gehele gezondheid. In de campagne staan drie leefstijladviezen centraal: Blijf nieuwsgierig (een hobby, iets leren, een eigen tuintje); Beweeg regelmatig (ga wandelen of zwemmen, blijf bezig); Eet gezond (veel groente en fruit, olijfolie, rook niet); Elke stapje in de gezonde richting helpt om de kans op dementie kleiner te maken.

In gemeente Roosendaal zijn veel activiteiten om meer te bewegen, gezond te eten en nieuwsgierig te blijven. Veel organisaties brengen de campagne mee onder de aandacht, zoals huisartsenpraktijken, sportverenigingen en culturele instellingen. Zij organiseren activiteiten om meer te bewegen, gezonder te eten en nieuwsgierig te blijven. Tips en informatie over de activiteiten in Roosendaal: www.wezijnzelfhetmedicijn.nl/westbrabant.

Als onderdeel van de campagne 'We zijn zelf het medicijn' ontwikkelden wetenschappers van de Universiteit Maastricht de app ‘MijnBreincoach' waarmee je je eigen hersengezondheid kunt meten. Deze app is gratis te downloaden en geeft je binnen twee minuten inzicht in je eigen hersengezondheid. De app helpt je bij het zetten van kleine en haalbare stappen naar een gezondere leefstijl, en daarmee gezondere hersenen. Voor mensen die geen smartphone of tablet hebben, is de app ook beschikbaar als website. www.mijnbreincoach.eu. We hopen dat zoveel mogelijk inwoners zich aansluiten bij één van de activiteiten.[n]