Marit en Jos Voeten tijdens de Coronaproof editie van Bike voor Parkinson in 2020.
Marit en Jos Voeten tijdens de Coronaproof editie van Bike voor Parkinson in 2020. Foto: Sportograph

WY gaat fietsen voor Parkinson: Steun jij Jos en Marit Voeten?

Algemeen

ROOSENDAAL - De Ziekte van Parkinson is de snelst groeiende hersenziekte ter wereld volgens Bas Bloem van het Radboud Universitair Medisch Centrum in Nijmegen. Er is nog heel veel onbekend over het ontstaan van de ziekte en genezen van de ziekte is ook nog niet mogelijk. Op 4 september gaan Marit en Jos Voeten uit Roosendaal daarom weer naar Zuid-Limburg om Parkinson de wereld uit te fietsen onder de naam WY.

WY staat voor Westbrabantse Yoppers en Co. Een Yopper is iemand die de diagnose Parkinson op relatief jonge leeftijd heeft gekregen (onder de 50 jaar). En de ziekte van Parkinson heb je niet alleen, het heeft ook impact op de sociale omgeving van patiƫnten. WY staat dan ook voor Westbrabantse Yoppers en Co. In West-Brabant komen Yoppers en aanhang overigens regelmatig bij elkaar, al heeft Corona die bijeenkomsten vorig jaar wel even verstoord.

Corona heeft ook impact op Bike voor Parkinson. Normaal lift het evenement mee met het Wielerfestival Cauberg. Dit jaar staat het als zelfstandig eendaags evenement in de planning. Vorig jaar hoefden de deelnemers niet per se naar Zuid-Limburg: ze mochten in hun eigen omgeving fietsen en via Strava de gereden kilometers bijhouden. Dat was wel een verschil met 2019 toen Marit en Jos nog samen fietsten met medewerkers van Groenhuysen, Tante Louise en Bravis. En dan na afloop op de foto met Joop Zoetemelk op de Cauberg.

Meer weten? Bezoek de actiepagina WY (Westbrabantse Yoppers en Co) op de site voor parkinson.nl. Hier kunt u ook het team steunen door een donatie te geven. Daarnaast gaat Jos binnenkort als ervaringsdeskundige nog een paar Parkinsonspecials geven in Roosendaal.

Kijk voor meer informatie op voorparkinson.nl.