Afbeelding

Covid-19, de ontwikkelingslanden en de Wereldwinkel

Door: redactie Sport en vereniging

ROOSENDAAL - Covid-19 of Corona is een pandemie, die over de hele wereld waart. Er is geen land waar geen coronazieken en coronadoden zijn. Dus ook in de landen die 3e Wereldlanden of ontwikkelingslanden worden genoemd. Zoals in de kranten gelezen kan worden is het aantal inentingen in die landen heel laag. En in sommige westerse landen wordt er al voor de derde keer ingeënt.

Het gaat in deze landen dus niet zo goed, afgezien van de problemen, die er in die landen al waren, zoals armoede, nog meer droogte door de klimaatverandering, geen elektriciteit en niet te vergeten corruptie door de machthebbers van het land.

Ook met de wereldwinkel in Roosendaal gaat het niet zo goed. In maart en april vorig jaar is de winkel dicht gegaan vanwege de corona. Net voor Moederdag konden we weer open.

Daarna gingen we op dinsdag 15 december 2020 weer dicht vanwege de “lockdown” en dat duurde tot na Koningsdag. De winkel ging op woensdag 28 april weer open.

Nou werkt de Wereldwinkel Roosendaal alleen maar met vrijwilligers (die we nog steeds nodig hebben. Kom eens langs), dus de medewerkers hoefden niet ontslagen te worden. De vaste lasten, zoals huur, elektriciteit, internet en telefoon gingen wel door. Gelukkig kregen we steun van onze verhuurder (Metterwoon), die de huur halveerde gedurende deze periode. Daar waren we heel blij mee. Steun van de Rijksoverheid kregen we niet. Dat had te maken met de bijzondere regelgeving waarbij onze winkel buiten de boot viel voor een TVL (Tegemoetkoming Vaste Lasten). Mogelijk dat we binnenkort steun van de gemeente ontvangen.

De omzet van de Wereldwinkel is aanmerkelijk gedaald. We zitten op dit moment op ca 50 % van de omzet in een normaal jaar. Dat is niet goed voor de Wereldwinkel, maar nog minder voor de mensen in bijvoorbeeld India, Zimbabwe, Thailand, Zuid-Afrika en Guatemala. Onze vrijwilligers blijven zich ten volle inzetten voor de wereldwinkel!

We hebben besloten om donderdag 2, vrijdag 3 en zaterdag 4 september as. forse korting te geven aan de klanten, namelijk 20% op onze producten, uitgezonderd voedingsproducten en boeken. We hopen dat u allen komt en veel cadeaus koopt voor uzelf, familie en vrienden.

Wereldwinkel Roosendaal, Nieuwe Markt 60, 4701 HK Roosendaal, tel 0165-559434, Email: wereldwinkelroosendaal@gmail.com facebook: www.facebook.com/wereldwinkelroosendaal. Website: www.wereldwinkelroosendaal.nl.