Grote mensenmassa's tijdens de kermis ga je dit jaar waarschijnlijk niet zien
Grote mensenmassa's tijdens de kermis ga je dit jaar waarschijnlijk niet zien Foto: Remko Vermunt

Kermis in Roosendaal gaat door: Zes pleinen met 62 attracties

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - De kermis in Roosendaal gaat door, maar wel in een andere vorm dan andere jaren. Dat heeft de gemeente Roosendaal woensdagochtend bekendgemaakt. Een kermis mag namelijk alleen doorgaan als een doorstroomevenement, zodat er geen blijvende mensenmassa’s op een plek blijven hangen. Op die manier zijn toegangsbewijzen en eventuele testen niet nodig. 

De kermis wordt daarom verspreid over zes pleinen in de Roosendaalse binnenstad: de Nieuwe Markt, oude Markt, Tongerloplein, voorplein EKP-gebouw, parkeerterrein EKP-gebouw en het Kadeplein. In totaal komen hier 62 attracties te staan in plaats van de 85 attracties die er normaal staan. Er komt geen kermiscafé en ook de autoscooter ontbreekt dit jaar. De zes locaties worden afgesloten met een hek en binnen deze terreinen wordt geen alcohol geschonken. Ook de gebruikelijk randactiviteiten gaan dit jaar niet door: dus geen Sterrenmiddag en geen afsluitend vuurwerkspektakel.

De zes kermispleinen krijgen allemaal in het midden een afgezet kermisterrein met één ingang en verderop één uitgang. De bezoekers worden geteld en wanneer een plein vol is, komt er een wachtrij, zodat bezoekers op 1,5 meter afstand kunnen wachten. Bij de ingangen worden de bezoekers via LED-schermen geïnformeerd. Gastheren en gastvrouwen houden de loopstromen in de gaten en begeleiden de kermisbezoekers. 

Check de website
Op de website www.kermisinroosendaal.nl komt een speciale druktemeter voor de kermis in Roosendaal. Deze druktemeter kan groen, geel, oranje of rood kleuren en geeft op die manier de drukte aan op de verschillende kermispleinen. Het is dus verstandig om voorafgaand en tijdens het bezoek aan de kermis om de drukte in de gaten te houden.

Horeca en weekmarkt

Voor de horeca betekent dit een andere kermisbeleving dan andere jaren. Zeker ook door de verplichte fysieke afscheiding van de kermispleinen. De landelijk geldende coronamaatregelen voor de horeca geven aan dat een vaste zitplaats nog steeds is verplicht en dat bezoekers 1,5 meter afstand van elkaar moeten houden. Ook is landelijk vastgelegd dat de horecagelegenheden tot uiterlijk 00.00 uur open mogen zijn. De maandagmarkt van 6 september op de Nieuwe Markt is vanwege de kermis eenmalig afgelast.

Openingstijden

De Roosendaalse kermis start vrijdag 3 september om 16.00 uur. De kermis is dagelijks geopend vanaf 13.00 uur en sluit in het weekend om 24.00 uur en doordeweeks om 23.30 uur. De jaarlijkse traditionele kermiskerkdienst vindt plaats op zondag 5 september in de Onze Lieve Vrouwekerk aan de Kade, aanvang 10.30 uur.