Afbeelding

De Sint-Jan als podium tijdens Festival op de Grens

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Een theatrale eredienst in de Sint-Jan, die al jaren is onttrokken aan kerkelijke vieringen. In het Jaar van het Brabantse Kloosterleven vormt de voormalige stadskerk op de Markt op zondag 12 september het decor van twee theatervoorstellingen tijdens het Festival op de Grens.

’s Ochtends om elf uur, de tijd waarop hier vroeger de hoogmis werd opgedragen, brengen programmamaker Oscar Kocken en schrijver Daan Windhorst de voorstelling ‘Grenzenloosheid’. Oscar: “We gaan de grenzen opzoeken, grenzen die we onszelf en anderen opleggen of zouden moeten opleggen. Mag je grenzen zomaar overschrijden? Hoe ga je om met verleidingen? Of moet je alles wat je doet strak begrenzen?”

De in Brabant opgegroeide theatermakers gaan het begrip Grenzenloosheid verkennen met een reeks gasten, onder wie een kloosterling en een psycholoog (‘Hoe werkt verleiding? Kun je je ertegen wapenen?’). Muzikant Louisa Kop speelt daarbij stukken met het thema verleiding. Kocken en Windhorst gieten het geheel in theatrale vormen, geïnspireerd op de eredienst. Dus met een preek en samenzang, in een eigentijdse uitvoering, maar wel respectvol. Kocken: “We laten veel aspecten aan bod komen. De bezoeker krijgt iets voorgeschoteld dat hem aan het denken zet. En dat hem met geheel andere ogen doet kijken naar het begrip ‘Grenzenloosheid.’ Het is de bedoeling dat onze benadering iets losmaakt bij de kijker.”

Performance

Na afloop van deze voorstelling, vormt de Sint Jan aan het begin van de zondagmiddag het decor van de performance Binnenwereld van de Amsterdamse kunstenares Guda Koster. Zij heeft kostuums ontworpen, met een prachtige verwijzing naar kerkelijke tradities. Door de kleur, de vormen, opmerkelijke details. Een pak met wolken als verwijzing naar de hemel. Een paars kostuum met op de plek van het hoofd een kleine kerk. Op paspoppen - die al vanaf vrijdag in de kerk worden opgesteld - zijn dit sculpturen. Ze worden tot leven gebracht als de kunstenares er zelf in kruipt en heel subtiel, traag, gaat bewegen. 

Guda Koster daarover: “Zo ontstaat een gevoel van meditatie en rust. Dat voel ik zelf ook, als ik me tussen het publiek begeef. Ik zie niets van de reactie, de kostuums zijn helemaal gesloten. Maar je voelt de spanning en tegelijk de verstilling. De acteurs en de kijkers komen in een soort niemandsland terecht. Zoals ook het leven zich vroeger in het klooster vaak in volledige afzondering afspeelde.”

Het Festival op de Grens met een keur aan theaterproducties duurt van 10 tot en met 12 september en speelt zich af op de Markt, het Tongerloplein en op Stadsoevers. Meer informatie: www.fodg.nl [n]