Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Aminanta Minte: ‘We willen de creatieve sector op z’n kop zetten’

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Ze zijn jong, enorm creatief én ze komen uit Roosendaal. Toch voelde het voor Aminanta, Imane en Naima alsof ze naar de Randstad moesten verhuizen om het als jonge creatieveling echt te kunnen maken en daar moet volgens hen verandering in komen. “Wij willen mensen inspireren en motiveren om het beste uit zichzelf te halen en dat kan ook gewoon vanuit Roosendaal.”

Aminanta Minte heeft drie jaar geleden het online platform Alien Mag opgericht. In eerste instantie een online magazine voor creatieve vrouwen wiens verhalen of talenten (nog) niet gezien werden. “We schreven verhalen voor vrouwen die zich niet gerepresenteerd voelen in de media”, legt Imane uit. Maar, inmiddels is Alien Mag uitgegroeid tot meer dan alleen een magazine, zo organiseren de jonge Roosendalers verschillende culturele evenementen voor met name biculturele vrouwen. “Wij vinden het zelf enorm leuk om events en talks bij te wonen, maar daarvoor moeten we altijd naar Rotterdam of Amsterdam. Waarom is dat niet hier?”, vroeg Aminanta zich af. En hoewel ook zij zich in de eerste drie jaar van Alien Mag vooral op Rotterdam richtte, besloot ze om dit jaar ook iets in Roosendaal te organiseren. 

Onbeschaamd

Van 3 september tot en met 3 oktober is daarom, in samenwerking met fotograaf Zoë Zandwijken, in de bibliotheek van Roosendaal de expositie ‘Onbeschaamd’ te zien. Een reeks van tien portretten van vrouwen uit Roosendaal met daarbij steeds een kort interview. “De oudste vrouw is 74 en de jongste is 16. Ze komen uit verschillende wijken van Roosendaal en hebben allemaal een andere achtergrond”, vertelt Aminanta. “Sommigen heb ik ook gewoon op straat aangesproken, want ik wilde echt een representatie van de stad laten zien. Door met hen in gesprek te gaan wil ik de verhalen uit de stad laten horen. Maar we hebben het ook over zelfacceptatie. Hoe kijken die vrouwen naar zichzelf en kunnen ze zichzelf zijn in Roosendaal.” De expo is tot stand gekomen met behulp van Bibliotheek West-Brabant Roosendaal en Cultuur Verbindt Roosendaal.

Verbinding

Die gesprekken hebben er voor Aminanta voor gezorgd dat ze nog meer verbinding voelt met Roosendaal. “Veel mensen denken dat we uit Rotterdam komen, maar we vertellen overal waar we komen dat we uit Brabant komen en bij alle evenementen die we organiseren vinden we het belangrijk om ook mensen van buiten de Randstad te betrekken”, vertelt Aminanta. Die verbinding ontstaat ook op evenementen die Alien Mag organiseert. “Van Amsterdamse jeugd tot een docent geschiedenis. Mensen vragen vaak: ‘Wat voor mensen verwachten jullie dat er gaan komen?’, maar dat weten we zelf ook nooit. Aan de ene kant representeren we de biculturele vrouwen, maar onze doelgroep is veel breder dan dat. We zijn er voor iedereen die het interessant vindt.”

Crowdfunding

Om in de toekomst nog grotere en mooiere evenementen te kunnen organiseren, is Alien Mag een crowdfunding gestart. “We willen echt de creatieve sector op z’n kop zetten door iedereen een kans te geven. We willen jongeren laten zien dat je niet weg hoeft om groot te kunnen worden. We willen de cultuursector inclusiever maken en zorgen dat ook de groep die zich nu niet gehoord voelt zich kan uiten”, stelt Naima. Alien Mag wil dan ook het gesprek aangaan met gemeenten om ervoor te zorgen dat er voor jonge creatievelingen meer kansen komen. “We willen fungeren als tussenpersoon, maar daarvoor moet ons platform wel verder professionaliseren. We doen dit nu nog naast onze huidige baan, maar we worden ieder jaar een stukje groter.” Alien Mag hoopt dan ook op een bijdrage om het platform naar een hoger niveau te brengen. Wil je doneren? Kijk dan op: https://www.voordekunst.nl/projecten/12184-alien-mag-1