Aad Meijer en Leo Lotterman.
Aad Meijer en Leo Lotterman. Foto:

Stadsnomaden komen met boek over hún stad

Algemeen

ROOSENDAAL - Fotograaf Aad Meijer en dichter Leo Lotterman zijn sinds 2016 als Roosendaalse Stadsnomaden actief. Aad maakt een foto, Leo een gedicht. Van het woord en het beeld samen wordt vervolgens een mooie prent gemaakt. Hun inspiratie vinden ze in Roosendaal, de stad waar ze wonen en waar ze trots op zijn. Die stad laten ze zien. Hún stad. Dit boek met 40 ‘Stadsnomaden’ toont het werk van de Stadsnomaden tot nu.

Over bijvoorbeeld zondagmiddag in Visdonk, het buitentheater Vrouwenhof, het raadhuis, Jan Snel, de Molenstraat, het geheim van Roosendaal, de 4 mei-herdenking in de Parklaan, de verdwenen beelden in het Emile van Loonpark, de televisietoren, de oude begraafplaats aan de Bredaseweg en verpleeghuis Wieckendael in tijden van corona. De ene keer is de tekst er als eerste, de andere keer is de foto het startpunt van de samenwerking. Op deze manier inspireren ze elkaar.

Visdonktunneltje
De eerste Stadsnomaden was het Visdonktunneltje.
Leo wilde er graag over schrijven omdat het een plek is die iedere fietsende Roosendaler kent, het is een oud en vooral diep tunneltje.
Vooral over die bijzondere diepte wilde Leo dichten. Aad: ‘Die diepte inspireerde mij ook, die wilde ik vastleggen. En ja, dan begin ik na te denken over de prent. Op een heel vroege zondagmorgen ben ik toen het tunneltje gaan fotograferen, omdat de opkomende zon dan zo mooi door de geluidsschermen schijnt.’

Of neem de corridor, de glazen verbinding tussen de schouwburg De Kring aan de ene kant, het museum Tongerlohuys aan de andere kant. De foto van Aad was er eerst. Dat glas in het licht, een sprookjesachtig beeld, deed Leo denken aan het glazen muiltje van Assepoester, en door die associatie moest hij denken aan voeten en dansen en ontmoeting en breekbaarheid. Leo: ‘Waarmee ik maar zeggen wil: zonder die foto had ik over de corridor een ander gedicht geschreven.’

In september verschijnt er weer een nieuwe ‘Stadsnomaden’, op de gelijknamige facebookpagina. Het boek is te bestellen via:
L.Lotterman@hetnet.nl.