Functioneel

Geef iemand macht en die persoon zal zich onsterfelijk willen maken. Het is een ingebakken, onbedwingbare drang. Bestuurders in alle rangen en standen willen graag herinnerd worden door hun daden. Zozeer zelfs dat ze hun eigenlijke taken wel eens uit het oog verliezen. Welk belang hebben scholieren bij een futuristisch gebouw? Geen enkel. 


Scholen moeten functioneel zijn, letterlijk en figuurlijk het juiste klimaat bieden en honderd procent gericht op de overdracht van kennis. Schoolbestuurders denken daar anders over en willen de geschiedenisboekjes in met het mooiste gebouw van Nederland. Het zou allemaal nog niet zo erg zijn als die drang naar eeuwige roem niet klauwen met geld zou kosten. Toch is het ook een beetje dubbel. Mooie steden verhogen de kwaliteit van leven en geluk, en dat is ook wat waard. Verder heeft het ook cultuurhistorische waarde. Architectuur en kunst zijn nauw met elkaar verbonden. Als architecten altijd strikt aan hun functionele opdracht waren gehouden, had Amsterdam in zijn huidige vorm niet bestaan. Geen prachtige stationsgebouwen, geen Rijksmuseum, geen Erasmusbrug in Rotterdam. 


Hamvraag is hoever je bereid bent te gaan. De projectleider van de verbouwing van het gemeentehuis – ik weiger het ‘HUIS van Roosendaal’ te noemen – meldt dat hij écht een gaaf gebouw’ aan het neerzetten is. We kunnen straks vanaf het dakterras door glazen vloeren en wanden op de servicebalie op de begane grond kijken. Inderdaad heel gaaf, maar hoe vaak ga ik dat als burger doen? Net als wanneer energiebedrijven met mij een relatie willen aanknopen, bekruipt mij een ongemakkelijk gevoel als de gemeente mij willen entertainen als ik eens in de 10 jaar mijn rijbewijs of paspoort kom verlengen. Prima, maar wellicht zijn er dringender zaken die aangepakt moeten worden.