Afbeelding
Foto:

De Molenbeek: bron van energie voor Nispen?

NISPEN - Onze prachtige Molenbeek die zich als vanouds vanaf de Belgische grens door het landschap slingert richting Roosendaal en de Nispenaren een mooi beekdal bezorgt, kan in de toekomst misschien nog meer bieden. 


Door de Molenbeek stroomt het hele jaar door water. Dit water is, net als veel andere oppervlaktewateren, rivieren en beekjes, in de loop van de laatste eeuw ongeveer 3°C warmer geworden. Elke dag stroomt dus met het water een grote hoeveelheid warmte door Nispen weg. Dit terwijl Nispen voor de productie van warmte jaarlijks 1 miljoen m³ aardgas verstookt. Dan ga je toch denken: “Zou het mogelijk zijn om de warmte uit het water te halen om daarmee Nispense huizen te verwarmen?” Zo´n proces heet “aquathermie uit oppervlaktewater”.  

Aquathermie als bijdrage aan het verduurzamen van Nispen is wellicht één van de gedachten die opkomt als we in Nispen met elkaar in gesprek gaan over hoe we duurzamer kunnen worden. Niet iets om direct te gaan pushen, zegt het Nispens Energie Collectief, maar wel één van de vele mogelijkheden die er zijn als alternatief voor het verstoken van aardgas. Want dat we de uitstoot van CO2 drastisch moeten minderen, staat als een paal boven water. 


Bekende techniek

Het eerste project in Europa dat oppervlaktewater gebruikte voor de verwarming van een gebouw dateert al uit 1938. Toen werd het Rathaus in het Zwitserse Zürich aangesloten op een aquathermie systeem dat warmte uit de rivier de Limmat haalt. Sindsdien is de techniek sterk verbeterd en ook zeer betrouwbaar geworden. Het kan overigens ook andersom, waarbij warmte uit een gebouw afgevoerd wordt naar het oppervlaktewater. Een voorbeeld daarvan is het gerechtsgebouw in Breda, dat ’s zomers gekoeld wordt met het water van de Mark.

Is er genoeg warmte beschikbaar?

Als we al het water dat momenteel, gemiddeld jaarlijks door de Molenbeek stroomt 2°C afkoelen, hebben we ongeveer het equivalent van 4 miljoen m³ aardgas aan warmte beschikbaar. Voor de warmtetransitie van heel Nispen zouden we dus theoretisch kunnen volstaan met een temperatuurdaling van slechts 0,5 °C, genoeg reserve dus. Bovendien kan het een positieve invloed hebben op de waterkwaliteit.  

Het is nu nog maar een gedachtenexperiment. Hierbij is nog géén rekening gehouden met energieverliezen door omzetting en transport of met andere praktische zaken. Samen met Nispenaren nadenken en op nieuwe gedachten komen over duurzaamheid is een doelstelling van het Nispens Energie Collectief. Nispenaren die mee willen denken over een duurzaam Nispen kunnen zich opgeven voor de dorpsdialogen via www.nispenec.nl. [n]