Jos Voeten in gesprek met Bas Bloem vlak voor de start van Bike voor Parkinson 2021.
Jos Voeten in gesprek met Bas Bloem vlak voor de start van Bike voor Parkinson 2021. Foto: Marit Voeten

Geslaagde Parkinsonspecial bij Crossfit Zuid

Sport en vereniging

ROOSENDAAL - Op zaterdag 4 september fietste Marit en Jos Voeten mee met Bike voor Parkinson in Zuid-Limburg. Op zondag 5 september verzorgde ze samen met hun jongste zoon Ward voor de eerste keer een Parkinsonspecial bij Crossfit Zuid. Een geslaagde sessie over gezondheid, sport en de Ziekte van Parkinson.

De special bestond uit drie delen. Jos begon met een korte uitleg over de ziekte en wat we er al wel van weten. Daarna volgde een korte oefening waarbij de deelnemers konden ervaren wat één van de effecten van de ziekte is. Het derde deel van de special was een training met oefeningen die een relatie hebben met Parkinson.

Voor het informatieve deel maakte Jos onder meer gebruik van een presentatie van Bas Bloem met de titel: ‘Waarom krijgt iedereen straks de ziekte van Parkinson?’ Dit is meteen een kijk tip voor degenen die niet bij de sessie waren. Op YouTube staat namelijk het filmpje van deze presentatie die een kwartier duurt.

In zijn eigen presentatie ging Jos ook in op zijn eigen zoektocht naar genezing. Let wel: op dit moment is er geen geneesmiddel voor Parkinson. Belangrijk aspect voor Jos is de gezonde balans bijvoorbeeld bij natuurlijke beweging. Te weinig bewegen leidt tot achteruitgang (‘Rust roest’) en te veel beweging kan leiden tot overbelasting. De kunst is om de gezonde balans te vinden. En dat geldt ook voor de andere aspecten van de zogenaamde gezondheidsdonut die Jos gebruikt. Omdat er ook nog heel veel niet bekend is over de ziekte is er nog veel onderzoek nodig. De special was ook bedoeld om geld in te zamelen voor Bike voor Parkinson. Zo hebben de deelnemers aan de een steentje bijgedragen om Parkinson de wereld uit fietsen.