Afbeelding
Foto:

Een comfortabel huis met warmte uit de lucht in Nispen

NISPEN - Het Nispens Energie Collectief was erg nieuwsgierig naar de ervaringen van Ludo en Corry die in een aardgasvrij huis wonen in Nispen. Want als je geen gasaansluiting hebt dan moet de warmte voor je huis toch ergens anders vandaan gehaald worden. 


Ludo en Corry Brosens halen hun warmte uit de buitenlucht. Dat doen ze met een warmtepomp die de buitenlucht koelt en de daarbij vrij komende warmte afvoert naar de vloerverwarming in de woning. Maar, zo’n warmtepomp heeft een beperkte capaciteit. Daarom zijn we benieuwd naar het comfort in huis, met name in de winter. Ludo en Corry ervaren hun huis als zeer comfortabel: geen tocht, gelijkmatige verwarming ´s winters en aangename koelte op warme zomerdagen.


Goede isolatie is voor een aardgasvrij huis cruciaal. Ludo vertelt dat tegen de muren van holle bouwsteen maar liefst een 18 centimeter dikke isolatielaag is aangebracht. Ook de begane grond vloer is supergoed geïsoleerd voordat er beton op gestort werd. Tot is detail is er bij de bouw op gelet dat er nergens warmte naar buiten kan weglekken via zogenaamde koudebruggen gaten of kieren. Ventilatie is belangrijk, maar die mag niet meer zijn dan wat voor een goed leefklimaat nodig is. Kieren en gaatjes waardoor warme lucht weglekt heeft dit huis niet. Het resultaat is dat er door wanden, vloeren en dak nauwelijks nog energie verloren gaat. Daardoor kan de warmtepomp met gemak het huis verwarmen en op hete zomerdagen koelen. 

De familie Brosens kreeg alléén een bouwvergunning wanneer het huis aardgas vrij zou zijn. Bestaande woningen zullen op termijn ook allemaal van het aardgas af moeten. Dat traject begint logischerwijs met maatregelen om het energieverbruik van de woning te verminderen. Veel bestaande woningen verliezen warmte door tocht, onopgemerkte gaten en kieren en het ontbreken van goede isolatie. Bij bijna elke woning kun je het comfort verbeteren en tegelijkertijd het energieverbruik verlagen met als beloning een lagere energierekening. Goed isoleren verdient zichzelf op die manier terug en daarvan profiteert de bewoner, maar ook het milieu. 

De ervaringen van de familie Brosens kunnen volgens het Nispens Energie Collectief inspirerend zijn bij de dorpsdialoog over duurzaamheid en warmtetransitie. Alle Nispenaren zijn uitgenodigd om daaraan mee te doen. Opgeven kan via www.nispenec.nl. [n]