Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Charles van Wettum: ‘Mijn hart en ziel zitten vast aan deze school’

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Rector Charles van Wettum neemt na 16 jaar afscheid van het Jan Tinbergen College. Op 1 oktober aanstaande draagt hij het stokje over aan Jeroen van den Oord. “Tegen ouders zeggen we altijd dat ze hun kinderen moeten loslaten en dat geldt nu ook voor mijzelf. Ik moet de school gaan loslaten en dat is best lastig, want mijn hart en ziel zitten vast aan deze school”, aldus Van Wettum.

Charles van Wettum werd in 2005 aangesteld als rector van het Jan Tinbergen College in Roosendaal. “Er waren toen drie thema’s die aangepakt moesten worden: De school moest zelfstandig blijven, maar had destijds ‘maar’ 900 leerlingen en dat was eigenlijk te weinig. Dat moesten er 1200 worden en inmiddels zitten we op de 1600”, legt Van Wettum uit. Daarnaast had de school last van een imagoprobleem. “We hadden het imago dat we niet zo’n goede school zouden zijn. We waren een relatief nieuwe school ten opzichte van het Norbertus en het Gertrudis en veel ouders wilden dan ook dat hun kinderen, net als zijzelf, naar één van die laatste scholen zouden gaan.” 

Imago

In de laatste zestien jaar is dat imago aanzienlijk verbeterd. “We staan nu bekend als een goede en degelijke school. We hebben de zwakte van toen, omgezet naar onze kracht. Het JTC stond bekend als school voor leerlingen die niet helemaal in het stramien passen. Als anderen niets meer met je kunnen, kunnen wij dat wel. Wij hebben namelijk aandacht voor onze leerlingen en we zetten die extra stap. Dat geeft voor mij juist de kick binnen het onderwijs. Iemand een stapje verder helpen. Natuurlijk zijn er ook leerlingen die het zelfstandig kunnen, maar daar is eigenlijk weinig eer aan te behalen. De leerlingen zijn altijd mijn drijfveer geweest. Ik geef soms nog les in Sterrenkunde, dat is mijn passie. Aan het begin van de les snappen de leerlingen iets nog niet en dan aan het eind van de les, snappen ze het wel. Dat is prachtig om mee te maken, daar kan ik intens van genieten.”

Nieuwbouw
Het laatste thema dat aangepakt moest worden was de nieuwbouw van de school. Toen Van Wettum aangenomen werd, zat het JTC nog op de locatie waar nu het Da Vinci College zit. “We groeiden te hard, daarom is in 2005 gesproken over een nieuwe school voor het JTC, maar er was nog geen locatie, geen geld en nog geen plan.” Uiteindelijk is in 2012 het eerste gebouw opgeleverd aan de Commandobaan. “Toen we begonnen met bouwen zaten we op 900 leerlingen en in het nieuwe gebouw konden 1150 leerlingen. Toen het klaar was, waren we echter al zo hard gegroeid dat we alsnog gebruik moesten maken van de dependance in de Azaleastraat. Uiteindelijk hebben we in 2018 nieuwe plannen gemaakt voor het tweede gebouw en dat is in juli 2020 gerealiseerd.”

Loslaten

Het waren drie grote uitdagingen waar Charles van Wettum met veel plezier aan heeft gewerkt. “Het JTC en ik passen goed bij elkaar.” De volgende uitdaging is het moderniseren van het onderwijssysteem. “Maar dat is een project van tien jaar. Ik word in oktober 64 jaar. Het zou voor de school en voor mijzelf niet goed zijn als ik hier nog een paar jaar zou blijven. De organisatie staat, de financiën zijn goed, het imago is opgekrikt en de gebouwen zijn voortreffelijk. Tijd om los te laten dus.”

Toekomst

Wat Van Wettum precies gaat doen weet hij nog niet. “Ik ben nu al lid van de Raad van Toezicht bij het Bravis Ziekenhuis en ik hoop nog twee of drie van dat soort baantjes erbij te kunnen doen. Daarmee red ik het wel tot m’n 67e.” De rector kiest bewust niet voor een nieuwe baan van 40 uur. “Het runnen van een school is hetzelfde als het runnen van een bedrijf. We hebben 160 mensen in dienst en draaien een omzet van 12 miljoen. Daarmee is het eigenlijk een 24/7 baan.” Daarnaast moet Van Wettum het ook rustiger aandoen van de dokter. “Dat was hier niet echt haalbaar”, lacht hij. “Ik voel me heel verantwoordelijk dus stiekem ben je er toch dag en nacht mee bezig.”

Afscheid

Maar, daar komt nu een eind aan. Op 1 oktober draagt Van Wettum het stokje over. “Ik heb afgesproken dat ik nog een paar maanden beschikbaar ben voor eventuele vragen, maar ik ga me er verder niet meer mee bemoeien.” Om gepast afscheid te nemen wordt er vandaag een leuke dag georganiseerd voor de kinderen en op 1 oktober wordt er formeel stilgestaan bij het afscheid. “Het was ontzettend leuk en dankbaar werk.”