Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

'Ons doel is ambassadeurs maken van onze klanten'

Rachell en Marrit zijn niet alleen de eigenaren van C&R Makelaars, ze zijn ook echt hét gezicht van het makelaarskantoor. Op alle 'Te koop' en 'Verkocht'-borden staan hun gezichten en daarmee zie je hen overal door Roosendaal en de omliggende dorpen.


Jullie heten Marrit en Rachell, maar het bedrijf heet C&R Makelaars. Waar komt de 'C' vandaan?

Rachell: Ik ben dit bedrijf in 2016 gestart met mijn man Coen. We waren toentertijd op zoek naar een huis en we hadden al heel veel bezichtigingen gehad. Het viel ons op dat veel makelaars hetzelfde werken. Er werd weinig aandacht besteed aan de presentatie van de woningen. Makelaars gingen niet proactief te werk en ook bezichtigingen verliepen vrij formeel. Er werd veel informatie gegeven en er werd nooit een vraag gesteld aan een kijker, zoals 'Wat zijn je wensen?', 'Waar kom je vandaan?' of  ‘Ben je al eens bij een financieel adviseur geweest?’ Daar zagen we een kans om het anders aan te pakken. Coen vanuit zijn salesachtergrond en ik op marketinggebied.


Maar, dat is dus snel anders gelopen?

Marrit: Het was een samenloop van omstandigheden. Rachell en ik zijn al jaren vriendinnen en ik weet nog dat Rachell en Coen op vakantie zouden gaan. We zaten op een borrel en toen zeiden ze: 'Marrit, kan jij als we weg zijn niet de bezichtigingen op je nemen, want het bedrijf moet wel door blijven gaan.'. Dat heb ik toen een paar weken gedaan en daarna ben ik blijven hangen. Ik had een fulltime baan, maar ik werkte alle avonden en de weekenden bij C&R Makelaars. Een half jaar na de start van C&R Makelaars hebben we besloten dat ik het aandeel van Coen zou overnemen en Rachell en ik het samen verder zouden oppakken. Het werd steeds drukker en ik vond het zo leuk dat ik direct gestart ben met de opleiding en ben gestopt bij mijn andere baan. We waren toen al aan het groeien en hebben daarom besloten om de naam wel zo te laten.


Wilden jullie altijd al ondernemer worden?

Marrit: Ja, ik heb dat altijd wel gewild, maar ik was er nog niet aan uit in welke richting dit zou zijn. Ik wilde al een tijdje iets anders qua werk, maar als dit niet op m'n pad was gekomen had ik de stap naar de makelaardij waarschijnlijk niet snel gemaakt. Ik ben nog steeds erg blij dat ik deze keuze gemaakt heb.

Rachell: Wonen en makelaardij spraken mij altijd al aan. Toen ik de kans zag om te breken met de standaard aanpak in de makelaardij heb ik deze kans met beide handen aangegrepen en hebben we dit vernieuwende concept opgezet.


Inmiddels is het bedrijf flink gegroeid?

Marrit: Dat klopt. We waren met z'n tweeën, maar het werd steeds drukker. We werkten zeven dagen in de week inclusief alle avonden en we deden echt alles zelf. Van woningvideo's maken tot telefoontjes aannemen en het hele verkooptraject. We zijn aan de keukentafel begonnen, later in een kantoorruimte aan huis en inmiddels zijn we recent verhuisd naar ons tweede kantoor aan de Vijfhuizenberg. We hebben nu vijf werknemers in dienst. 

Rachell: Dat was voor ons wel een grote stap. Eerst doe je het met z’n tweeën, zijn de communicatielijnen kort en kun je makkelijk sparren met elkaar. Maar het geeft ook erg veel rust. Wij kunnen ons nu focussen op waar we het beste in zijn; makelen. 


Is het daarbij een voordeel dat jullie vrouwen zijn?

Rachell: De makelaardij is van oorsprong natuurlijk een mannenwereld en in Roosendaal zit er een behoorlijke gevestigde orde. Als jonge vrouw moet je je wellicht meer bewijzen dan als man. 

Marrit: In het begin merkten we dit wel, maar inmiddels hebben we ons wel bewezen en zijn we één van de grotere kantoren in Roosendaal. We zien zelfs dat concullega's zich ook gaan vernieuwen, omdat ze hebben gemerkt dat onze aanpak werkt. Dat is voor ons een compliment en dat houdt ons scherp.


Wat zijn de uitdagingen voor jullie?

Marrit: De huizenmarkt is op dit moment natuurlijk booming. Voor de verkopers is dat heel fijn, want zij krijgen een goede prijs voor hun huis. Maar we hebben soms ook kijkers die al voor de vijftiende keer bij een huis komen kijken, die voor de zoveelste keer een bod doen en dan wéér mispakken.. Het is vervelend dat je die mensen dan zo vaak moet teleurstellen.

Rachell: Het is dan niet leuk om slecht nieuws te brengen. Soms gun je het die mensen enorm, maar de verkoper kiest vaak toch voor de kijker met het hoogste bod en de beste voorwaarden en wij werken natuurlijk voor de verkoper. Voorlopig zal deze situatie niet veranderen. De huidige markt komt voort uit het woningtekort en zolang er te weinig woningen zijn en gebouwd worden, zullen de prijzen niet veel dalen. Het is een kwestie van vraag en aanbod. 


Waar liggen jullie weleens wakker van?
Marrit: Als groeiende onderneming dienen er geregeld belangrijke keuzes gemaakt te worden die tevens financiële consequenties hebben. Denk aan het verhuizen naar een nieuw kantoor of het aannemen van een extra personeelslid. Daar kan ik weleens van wakker liggen, maar gelukkig heeft het tot op heden altijd goed uitgepakt en dat maakt het werken als zelfstandig ondernemer juist ook weer uitdagend en dynamisch.

Rachell: We zijn altijd bezig met de ontwikkeling van ons bedrijf en verder innoveren van ons concept. Overdag zijn we vaak bezig met de dagelijkse gang van zaken. ’s Nachts schrik je soms wakker en ontstaan de beste ideeën waar je vervolgens de volgende dag weer mee aan de slag kunt. 


Wat zijn jullie ambities?

Marrit:  De ambitie is wel om het grootste makelaarskantoor van Roosendaal te worden, maar dan wel met de hoogste klanttevredenheid. Dat laatste is voor ons het belangrijkste. Mond-tot-mond reclame is tenslotte de beste.

Rachell: Ja precies. Anders sta ik liever op nummer 2, maar dan wel met de hoogste klanttevredenheid. Uiteindelijk is ons doel om ambassadeurs te maken van onze klanten, zodat ze positieve ervaringen doorvertellen aan familie en vrienden. Qua regio hoeft het niet groter, we focussen ons vooral op Roosendaal en omliggende dorpen, omdat het heel belangrijk is dat je het gebied waar je werkt goed kent.


Met wie zouden jullie wel eens aan de keukentafel willen zitten?

Rachell en Marrit: Hier zijn we het unaniem over eens: Pieter Zwart. Hij is de eigenaar van Coolblue. Coolblue heeft een vernieuwend concept waarbij klanttevredenheid voorop staat, ze het anders durven te doen en continu blijven innoveren. Onze filosofie sluit nauw aan bij deze kernwaarden. Daarnaast is onze drijfveer hetzelfde; Blije klanten!. [n]











Afbeelding
Afbeelding