Schaakavond Jeugd SV De Pion
Schaakavond Jeugd SV De Pion Foto: Richard de Witte

3e ronde competities jeugd schaakvereniging de Pion

ROOSENDAAL - Afgelopen vrijdag was het alweer de 3e ronde van de schaak competitie van de jeugd. De tijd gaat snel. Hopelijk mogen we binnenkort weer de ouders en of begeleiders weer verwelkomen in de aula van ons thuishonk. Maar gelukkig is het weer nog lekker zomers, dus het wachten na afloop is gelukkig nog niet zo erg. De ouders en of begeleiders kunnen gelukkig nog gepaste afstand, deze week voor de laatste keer hopelijk, buiten wachten op de jonge geesten van onze vereniging.


Hierna zijn het nog maar 3 weken, en dan hebben de jeugdleden, maar ook de trainers en vrijwilligers van SV De Pion weer vakantie. De tijd gaat hard, we hebben dan alweer herfst vakantie. Na de herfstvakantie gaan de jeugdleden van SV De Pion over op een ander systeem van de competitie. Nu spelen de kinderen nog volgens het Zwitsers schaaksysteem.  Er worden nu een vast aantal rondes gespeeld (6), tot aan de herfstvakantie. In elke ronde worden zo veel mogelijk spelers met hetzelfde aantal punten bijvoorbeeld 1 punt voor een overwinning, halve punt voor een remise (gelijkspel) tegen elkaar ingedeeld, maar dezelfde spelers spelen nooit tweemaal tegen elkaar. Hierdoor worden dus in het verloop van het toernooi de sterkere spelers tegen elkaar ingedeeld, evenals de mindere spelers. Op deze manier blijft het leuk voor iedereen.


Schaak off

Vorige week vrijdag was er de schaak off bij De Pion. Deze avond werd er in vier diverse poules gespeeld. In elke poule werd er op het scherpst van de snede gespeeld om een ticket naar de volgende ronde. En er waren deze avond diverse interessante schaakpartijen te bewonderen op de verschillende schaakborden. De Schaak-Off is een initiatief van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond in samenwerking met diverse schaakclubs door het hele land, met de achterliggende gedachten om tal van huisschakers richting de diverse schaakclubs te krijgen. Bij onze vereniging mochten we deze avond gelukkig vijf niet-Pion leden verwelkomen. Alle vijf niet leden waren jongeren die vooral online hadden geschaakt en nu lange tijd weer eens 'over the board' gingen schaken. Dat deden ze niet onverdienstelijk.

Winnaar van de D groep (beginners) werd Jorg Schrauwen, In de  C groep, werd Theo Potjes winnaar. Theo bewees hiermee dat schaken echt voor alle leeftijden is, en je er nooit te oud voor bent om het schaakspelletje te spelen. De B groep werd Yoshi Martodihardjo, een niet lid, maar wel een zeer verdienstelijk schaker de winnaar van deze schaakavond. Yoshi Martodihardjo wilde graag weer fysiek gaan schaken. Dat had hij al gedaan in een ander deel van Nederland een paar jaar geleden en had daar een rating van 1369 bij gekregen. Maar zijn speelsterkte is wel wat hoger dan dat bewees hij achter het bord.
Dan de A-groep, daar werd Pim Eerens de winnaar, maar de partijen waren enorm spannend. Zeker de partij tussen Koen en Marieke was vuurwerk tot en met. De eindstelling was wellicht overduidelijk; maar de weg er naar toe was als toeschouwer om van te smullen.
De vier winnaars gaan door naar de regionale finales. Om optimaal in vorm te komen daarvoor, kunnen ze zeker aansluiten bij het trainingsmoment voorafgaand aan de clubavond vanaf 1 oktober aanstaande. Maar dat geldt natuurlijk voor iedereen. Het is vooral gericht op de beginnend schaker, maar ook zeker leuk om gewoon bij te luisteren of na afloop ervaringen te delen.[n]