Afbeelding
Foto: Marloes Otte

Kletsmaatjes biedt unieke kans voor anderstaligen in Roosendaal

Door: Marloes Otte Algemeen

ROOSENDAAL – De eerste 5 deelnemers van het project Kletsmaatjes van Humanitas West-Brabant West kregen van wethouder Toine Theunis en vrijwillig coördinator Eylem Delibas een certificaat overhandigd, tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Wenneker. 

Het feestelijke moment markeerde het succesvolle eind van een traject van 26 weken, waarin ze wekelijks online zijn begeleid door vrijwilligers. Ze durfden het aan om een woordje Nederlands te spreken, waarin vooral dankbaarheid naar voren kwam. De begeleiders prezen ze weer om hun leergierigheid en doorzettingsvermogen. “Hij vroeg me vaak om huiswerk”.

Stichting Het Begint met Taal lanceerde Kletsmaatjes als een landelijk project. Humanitas zag meer voordelen in het omzetten naar een regionaal project: kletsen met een nieuwkomer uit je buurt. In februari 2021 werd de eerste match tussen Natalia uit Polen en een Roosendaalse gemaakt. De vrijwilligster vertelt over haar match: “We gaan gewoon door, want het boek dat we samen aan het lezen zijn, is nog niet uit”. 

Corona bleek voor dit project een voordeel, online activiteiten werden populair. Eylem roept op mee te de denken over een nieuwe naam en er wordt gezocht naar meer vrijwilligers. “Ze gaan goed voorbereid aan de slag. We bieden het ook aan als maatschappelijke stage. Anderstaligen hebben door corona een nòg grotere achterstand opgelopen, het is fijn hierin iets te kunnen betekenen, want deze mensen zijn heel gemotiveerd. Daarbij is het heel flexibel en je doet het gewoon vanuit je huis”.