Plezier, balans en vertrouwen. Nina en Linda begeleid door Gaby en Marjolein.
Plezier, balans en vertrouwen. Nina en Linda begeleid door Gaby en Marjolein. Foto: I. van Meel

Basisschool Lavoor-Morelberg sluit 30-jarig jubileum af

Sport en vereniging

ROOSENDAAL - Het zinderde dinsdag 28 september op basisschool Lavoor-Morelberg. Het was de grote dag van circus Tadaa, een circus waarbij alle leerlingen echte circusartiesten zijn.

Het begon al de avond daarvoor, met een voorlichting aan het team en aan de vele hulpouders die de school rijk is. Duidelijke uitleg, maar ook de vraag of de juf of mama even zelf wilde balanceren op de grote bal of wilde jongleren, met natuurlijk grote hilariteit als gevolg.

Terwijl dinsdagochtend in alle vroegte buiten op het grasveld het circus wordt opgebouwd, staan de leerlingen te trappelen van ongeduld om te mogen beginnen. Acrobatiek, jongleren, koorddansen, trapeze, balanceren enzovoort. In circuitvorm komt alles aan bod. De groepjes kinderen zijn gemengd, jong en oud zit door elkaar. Een bewuste keuze van de school, omdat hierdoor de band en de samenwerking tussen de kinderen groeit. Ook het thema ‘circus’ is bewust gekozen door Lavoor – Morelberg, een school die veel aandacht besteedt aan de persoonsvorming en die door het ervaringsgericht leren de nieuwsgierigheid en motivatie van leerlingen wil prikkelen.

Heel de ochtend zijn de kinderen fanatiek aan het oefenen, met hulp van de leerkrachten, papa’s, mama’s, maar ook opa’s en oma’s. Op een hoekje van het veld laat een opa trots zien hoe je moet balanceren met een stok van één meter. De kinderen (en niet onbelangrijk, ook oma) zijn diep onder de indruk. Alle kinderen zijn gefocust en geconcentreerd bij het leren van hun circusact. Ze helpen elkaar en moedigen elkaar aan. “Zie je wel, dat je het kunt”, hoor ik een juf zeggen tegen een jongen die met rode wangen van inspanning balanceert op twee ladders. “Als je je goed concentreert, dan kun je dit gewoon”. Er verschijnt een trotse lach op het gezicht van de jongen. “Dat geldt voor de ladders, en net zo goed voor rekenen”, grapt de juf er nog achteraan, waarna ze samen in de lach schieten.

In de middag volgt het hoogtepunt: het optreden. Alle leerlingen zijn geschminkt en verkleed en voeren met het zelfvertrouwen van volleerde circusartiesten hun act op. Het publiek beloont ieder optreden met een daverend applaus.
Met circus Tadaa heeft Lavoor - Morelberg op feestelijke wijze haar 30-jarig jubileum afgesloten en het startschot gegeven voor de komende 30 jaar.

Vlak voor het naar huis gaan, vraag ik aan een meisje wat ze die dag het leukste heeft gevonden. “Alles”, is haar antwoord.