Jongeren en medewerkers van Curio, Youth Goals en Join-Us waren aanwezig om koffie uit te delen
Jongeren en medewerkers van Curio, Youth Goals en Join-Us waren aanwezig om koffie uit te delen Foto: Marloes Otte

Een simpel "Hoi!” maakt
eenzaamheid bespreekbaar

ROOSENDAAL - De Week tegen Eenzaamheid vindt ieder jaar in de eerste week van oktober plaats. Het Netwerk Eenzaamheid Roosendaal (NER) grijpt zo'n themaweek uiteraard graag aan om hun speerpunt onder de aandacht van inwoners te krijgen. De Stel je voor-campagne van NS Prorail bleek een ideaal concept om met een simpel gebaar in contact te komen met voorbijgangers. Op verschillende plaatsen in de gemeente wordt gedurende 6 dagen gratis koffie of thee aangeboden en indien er behoefte is, informatie gegeven over eenzaamheid. 


DOOR MARLOES OTTE


De vrijwilligerscentrale Roosendaal voor Elkaar werd door het NER benaderd om vrijwilligers te werven voor deze campagne en zorg te dragen voor de uitvoering. Het bleek geen lastige taak. Buurtopbouwwerkers en vrijwilligers van welzijnsorganisaties werken graag mee. Maar vooral Curio en Youth Goals grepen de kans direct aan om hun jongeren te enthousiasmeren. Docent Sijra Bras van Curio: “We vinden het belangrijk dat onze studenten van de zorgopleiding kunnen zien hoe mensen zich uiten als ze zich eenzaam voelen. Ze kunnen zo op een laagdrempelige manier leren hierop in te gaan”. Projectleider Jessica Don van Youth Goals vult aan: “Onze jongeren geven zelf ook aan, dat ze eenzaamheid een belangrijk thema vinden. We stimuleren ze vooral om mee te doen, alleen zo kun je er ook daadwerkelijk iets betekenen voor een ander”. De jongeren ervaren dit zelf ook als positief. Waar de één direct, gewapend met een thermosfles en bekertjes, op mensen afstapt, kijkt de ander het kunstje liever eerst even af. Kyrl, leerling in HAVO-5 van het Norbertus Gertrudis Lyceum, legt uit: “Het is even uit je comfortzone komen om mensen aan te spreken, maar dan wordt het best gemakkelijk. We zijn ook gewoon op buschauffeurs afgestapt, die konden onze actie helemaal waarderen”. 


Confronterend

Toch was het ook wel eens confronterend en emotioneel voor iemand die een bekertje aannam en in gesprek ging over eenzaamheid. Want dat 44% van de Nederlanders zich (soms) eenzaam voelt, staat natuurlijk niet iedereen bij stil. Het percentage ligt zelfs hoger onder jongeren. Jongerenwerker Demi van Run: “Met corona is het verergerd, ze hadden minder onderling contact. Dat merken we nu met de toename van aanmeldingen bij Stichting Join-Us”. Zelf vond ze het ook leuk om bekertjes uit te delen. “Mensen reageren dankbaar, je krijgt vriendelijkheid terug. En met dit koude en natte weer gaat een bakkie er best in”. 


Tips

Er worden geen koekjes bij de koffie gegeven, maar wel tips om met eenzaamheid aan de slag te gaan; naar elkaar omkijken, aandacht creëren en aan activiteiten meedoen. Op de website www.roosendaalvoorelkaar.nl/eenzaamheid is een agenda terug te vinden van allerlei activiteiten deze week, daarbij o.a. ook cursussen en informatie over Positieve Gezondheid. Het gaat niet alleen om wat je kunt doen om met je eenzaamheid aan de slag te gaan, maar ook om wat je kunt betekenen voor iemand die zich eenzaam voelt. Inwoners die vragen hebben of behoefte aan een gesprek kunnen bellen met Inwonersondersteuning Roosendaal via 0165-750050 of de website www.inwonersondersteuningroosendaal.nl bezoeken. [n]