Smidje Verholen tijdens hun 40 jarig jubileum in het uitverkochte Openluchttheater van Nispen.
Smidje Verholen tijdens hun 40 jarig jubileum in het uitverkochte Openluchttheater van Nispen. Foto: OLTN

Smidje Verholen viert feest tijdens ‘Jubileum Tourke’

Sport en vereniging

NISPEN - Smidje Verholen bestaat dit jaar 40 jaar. Zij zijn een “jubileum tourke” gestart op podia die voor hen fijn en goed zijn geweest in de afgelopen jaren.

Stichting Openluchttheater Nispen is met al zijn vrijwilligers dankbaar en trots dat zij met hun 6 jarig bestaan al hiertoe behoren. Zondag 17 oktober was het dan eindelijk tijd voor een streekfeestje in Nispen. Vanwege de wisselvallige weersverwachtingen hadden vrijwilligers van het openluchttheater in samenwerking met het bewonersplatform Nispen de overkapping opgezet. Mede hierdoor bleef het de hele middag aangenaam vertoeven in het theater.

Er was grote belangstelling  voor deze voorstelling, niet alle geïnteresseerden hadden het geluk ook een zitplaats te kunnen bemachtigen. De middag was volledig uitverkocht en de aangelegde wachtlijst was lang geworden. Uiteindelijk hebben ruim 110 bezoekers met volle teugen genoten van een fantastische middag.

Een middag die, zoals Smidje bekend staat, een aaneenschakeling  werd van smeuïge, grappige verhalen uit de omgeving, het leven of religie gegrepen, folkloristische zelfgeschreven liedjes, die door het publiek meegezongen werden en smakelijke anekdotes. Dit alles vanzelfsprekend in het Brabants dialect én bijna elk verhaal of lied werd vergezelt door een kunstzinnige prent die als een wisselexpositie in het midden op het podium gepresenteerd werd.

Voor hun 40 jarig bestaan werd een nieuw lied ten gehore gebracht, er werd met aandacht en hilariteit geluisterd naar een verhaal over de Paus, 2 boterhammen met jam, de hemel en de hel; of hoe zat het nou ook alweer? 1 ding was zeker: Het spook van de Rucphense Hei had in elk geval nog nooit zo goed geklonken als die middag daar in Nipse!

Het repertoire van Smidje Verholden is in al die jaren eindeloos en zeer gevarieerd geworden; een nummer over Nipse lijkt echter vooralsnog te ontbreken. Wie weet als ze in de toekomst Nispen nog eens aandoen dat daar verandering in komt?

Al met al gingen bezoekers, artiesten en uiteindelijk ook de vrijwilligers meer dan tevreden en voldaan huiswaarts.

Het Openluchttheater kijkt uit naar een wintervertelling/familievoorstelling door Toneelvereniging Onderling Kunstgenot op 30 december. Meer informatie hierover is te vinden op www.onderlingkunstgenot.nl