Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Kinderen op pad met jeugdboa Jackie: ‘Ik hoop dat we iemand gaan oppakken’

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - De 10-jarige Maudy en de 12-jarige Kylani mochten afgelopen week op pad met jeugdboa Jackie en haar collega’s. Dat gebeurde in het kader van de Week van de Veiligheid. Tijdens de middag kregen de twee meiden een kijkje op het kantoor van de boa’s, werden ze meegenomen in een echte briefing én ze gingen op zoek naar een ‘verdacht’ persoon in het Vrouwenhofpark.

‘We hebben een oproep geplaatst op Instagram”, legt jeugdboa Jackie uit. “Iedereen tussen de 8 en 12 jaar mocht reageren en uiteindelijk hebben we twee kinderen uitgekozen: Kylani en Maudy.” De twee meiden werden woensdagmiddag met de spiksplinternieuwe handhavingswagens opgehaald op hun thuisadres. “Dat was heel leuk”, vertellen de meiden in koor. “Maar, ook wel een beetje spannend.” Eenmaal op het kantoor aan de Gewenten kregen ze een volledige uitleg over de auto én een rondleiding door het gebouw.

 ”Ik vind het enorm belangrijk om de jeugd meer te vertellen over ons vak”, legt Jackie uit. “Mensen hebben een bepaald beeld van handhaving en dat klopt niet met de werkelijkheid. Vaak denken ze dat wij hetzelfde zijn als parkeerbeheer, maar dat is niet het geval. We hebben veel meer taken en we krijgen er ieder jaar weer taken bij.” Zelf houdt Jackie zich als jeugdboa, vanzelfsprekend, vooral bezig met jeugd in de gemeente Roosendaal. “Ik ga met ze in gesprek en probeer een band met ze op te bouwen. Zo zorg je ervoor dat ze je weten te vinden als het nodig is.” 

Een voorbeeld daarvan is de wijk Langdonk waar Jackie, samen met haar collega’s, na de vuurwerkrellen van november vorig jaar steeds vaker te vinden is. “We zijn daar in gesprek gegaan met de jeugd. Gewoon een praatje pot en we laten ons geregeld zien. De jeugd vertrouwde ons niet, maar dat is nu wel anders. Dat hebben we echt gewonnen in het afgelopen jaar.” Maar, dat is niet het enige wat Jackie doet. Afgelopen week was ze bijvoorbeeld ook met een jeugdagent op pad om te flyeren op middelbare scholen rondom de campagne ‘Drop je knife’ en ze ging voorlezen op een basisschool in het kader van de Kinderboekenweek. “En nu ben ik met deze meiden op pad.”

Maar, ook zij weten niet helemaal precies wat een boa doet. “Jullie hebben geen pistool én geen wapenstok”, weten de meiden wel te vertellen. “De politie gebruikt veel meer geweld dan jullie.” Daar hebben ze helemaal gelijk in, stelt Jackie. “Wij worden niet opgeroepen voor de hele gevaarlijke dingen. Wij zijn eigenlijk een beetje de hulpjes van de politie. Als er bijvoorbeeld een ongeluk is gebeurd, dan roept de politie ons op om het verkeer te regelen. Zo kunnen zij hun eigen werkzaamheden doen.”

Tijdens een briefing met het team krijgen de meiden al wat meer te weten over de werkzaamheden van een boa. “We hebben weer klachten binnen vanuit de Rembrandtgalerij dat er mensen overlast veroorzaken, dus daar moeten we vandaag langs én er is een verdacht persoon gezien in het Vrouwenhofpark. Mensen hebben al meerdere meldingen doorgegeven, dus daar gaan wij vandaag even kijken”, krijgen de meiden te horen. Voor ze de ‘verdachte’ persoon gaan aanspreken in het Vrouwenhofpark, gaan ze eerst nog even een kijkje nemen in het politiebureau. “Ik hoop dat we iemand gaan oppakken”, zegt de 12-jarige Kylani stoer.