Interne competitie Roosendaalsch Schaakgenootschap

ROOSENDAAL - Arco Schumacher blijft ongeslagen in Interne competitie Roosendaalsch Schaakgenootschap. Na drie ronden in de interne competitie van het Roosendaalsch Schaakgenootschap voeren in de A-groep Jan Schuurmans en Arco Schumacher de ranglijst aan. 

Schuurmans verloor in de tweede ronde van Schumacher, maar won de overige partijen. 

Schumacher verloor nog niets, maar liet een vol punt liggen door remises tegen Nico Kloosterboer en Frank Rockx. 

In de B-groep staat Leo Phernambucq met evenveel punten verrassend op de tweede plaats achter Ben Cartens, die nog wel een partij moet inhalen. 


A-groep

Het treffen in de A-groep tussen Marc Naalden en Jan Schuurmans ontaarde in een complexe pot. 

Het was onduidelijk wie er beter voor stond tot Schuurmans de oplossing zag en won. 

Schumacher en Rockx openden met een Siciliaan. Schumacher beukte een tijd op de verdediging van de met zwart spelende Rockx, maar kwam er niet doorheen met een remise als logisch gevolg. 

Door een gedwongen ruil in zijn partij tegen Ted van Eck kwam Erik van Elven met twee lichte stukken tegen een toren en pion te staan. Beiden zochten de mat-aanval, maar Van Elven was preciezer en dat leverde hem de winst op. 


B-groep

In de B-groep verdeelden Ab Witkamp en Pieter de Nijs de buit. 

De met zwart spelende De Nijs kwam beter uit de opening, maar alle lichte stukken kwamen vast te staan. Na het ruilen van de dames zagen beide schakers er geen heil meer in en werd besloten tot remise. 

Ron Höfer won met stevig offensief spel van Frans Jonkers die een verdedigende loper over het hoofd zag. Höfer zag zijn kans en won. 

Door twee blunders op rij leed Rob Verbeek een volkomen onnodige nederlaag tegen Leo Phernambucq. Verbeek won tijdens de opening een pion en bouwde een degelijke stelling op. 

Door concentratiegebrek gaf hij met twee opeenvolgende zetten twee paarden weg. 

Hij wilde opgeven, maar omdat Phernambucq zijn derde opeenvolgende blunder (ongedekte toren) niet afstrafte, ging hij nog even door. 

Maar de achterstand in materiaal werd hem toch noodlottig. 


Uitslagen 

A-groep

Marc Naalden-Jan Schuumans 0-1, Arco Schumacher-Frank Rockx 0,5-0,5, Jacques Smits-André van de Laar 0,5-0,5 , Erik van Elven-Ted van Eck 1-0. 


Stand A-groep

1. Jan Schuurmans 4-3, 2. Arco Schumacher 4-3, 3. Marc Naalden 3-1,5, 4. Erik van Elven 2-1, 5. Ted van Eck 2-1, 6. Nico Kloosterboer 2-0,5, 7. André van de Laar 3-1, 8. Jacques Smits 3-0,5, 9. Frank Rockx 1-0,5. 


Uitslagen 

B-groep

Rob Verbeek-Leo Phernambucq 0-1, Ron Höfer-Frans Jonkers 1-0, Ab Witkamp-Pieter de Nijs 0,5-0,5 . 


Stand B-groep

1. Ben Cartens 2-2, 2. Leo Phernambucq 3-2, 3. Ron Höfer 2-1,5, 4. Frans Jonkers 3-1,5, 5. Pieter de Nijs 3-1, 6. Patrick Heijnen 1-0,5, 7. Hans Ravestein 2-0,5, 8. Ab Witkamp 2-0,5, 9. Rob Verbeek 3-0,5.[n]