Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Jongeren staan stil bij bevrijding: ‘We staan stil bij vrijheid, niet het woord maar de betekenis’

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Zo’n 100 leerlingen uit de tweede klas van de Norbertus Gertrudis Mavo kwamen woensdag naar het standbeeld van de Polar Bear op de Kade in Roosendaal. De leerlingen stonden hier letterlijk stil bij de bevrijding van Roosendaal.

Leerkracht Rini van Osta vertelde in het kort het verhaal van de Polar Bear Divisie die Roosendaal bevrijd heeft van de Duitsers. “Roosendaal was als spoorstad enorm belangrijk voor de Duitsers. De mensen hebben hier geleefd in tijden van bezetting. Dat kunnen we ons niet meer voorstellen.” Dat stelde ook burgemeester Han van Midden. “Wat is nou echt de waarde van vrijheid? Hoe kunnen we dat weten als we nooit iets anders hebben gekend?”, vroeg hij zich hardop af. Twee leerlingen, Bram en Kars mochten, na het vertellen van een gedicht samen met de burgemeester een krans leggen om de bevrijders te bedanken. In de gedichten haalden de jongens aan wat vrijheid voor hen betekent. ‘Zijn zoals je bent’ en ‘De mogelijkheid hebben om te kiezen’ stelden de jongens. “We staan stil bij vrijheid, niet bij het woord maar bij de betekenis.”

De Norbertus Gertrudis Mavo heeft zo’n vijf jaar geleden het herdenkingsmonument op de Kade geadopteerd. “Dat betekent dat wij voor het onderhoud zorgen”, legt Bram van Arendonk uit. “Binnenkort opent onze nieuwbouw in de Vincentiusstraat en daarmee worden we echt een onderdeel van de binnenstad. We vinden het dan ook belangrijk om hierbij aanwezig te zijn en stil te staan bij wat er is gebeurd.” Afgelopen week hadden de leerlingen dan ook een speciale projectweek rondom de Bevrijding. “Maandag zijn de leerlingen artikelen gaan zoeken rondom de bevrijding en ze hebben een documentaire bekeken. Dinsdag hebben we een stadswandeling gemaakt langs zeven monumenten, zoals het herdenkingsmonument in de Parklaan maar ook de bunker op de oude Markt en vandaag hebben we de viering van de bevrijding bij de Polar Bear. Daarnaast gaan de leerlingen een krant maken met daarin alles wat ze deze week geleerd hebben.”