Kaart gebied waterberging Wouw.
Kaart gebied waterberging Wouw. Foto: nvt

Start werkzaamheden waterberging Het Loopje in Wouw

Sport en vereniging

WOUW - Waterschap Brabantse Delta start op 1 november met de aanleg van waterberging Het Loopje ten zuiden van de Roosendaalsebaan in Wouw. Door water tijdelijk op te vangen in een waterberging kan wateroverlast in de toekomst worden beperkt. Wateroverlast ontstaat bij hevige regenbuien. Door de klimaatverandering krijgen we vaker dit soort buien. De werkzaamheden duren tot eind dit jaar.

Vanaf 1 november 2021 is de kruising bij de Hoogt – Bulkstraat tot aan de Bulkstraat ter hoogte van huisnummer 60 afgesloten. Deze wegafsluiting duurt ongeveer twee weken. Ook vindt er grondtransport vanaf de waterberging plaats. Waterschap Brabantse Delta vraagt begrip voor de mogelijke overlast.

Welke maatregelen neemt het waterschap?

Het waterschap gaat een waterberging met een inhoud van 2.800 m3 (ter grootte van een olympisch zwembad) aanleggen in Wouw. Bij hevige regenval vult de berging zich met water vanuit de sloot tussen de Bulkstraat en Roosendaalsebaan. Na een regenbui loopt de berging langzaam leeg in de sloot. Alleen tijdens hevige buien is de berging gevuld met water. Anders staat hij droog. Ook vergroot het waterschap duikers langs de Bulkstraat en de sloot naar de waterberging. Een duiker is een betonnen buis die sloten met elkaar verbindt. Dit om te zorgen dat bij hevige regenval het water goed door de sloten naar de waterberging kan stromen.

Uitvoering werkzaamheden in twee fases

De werkzaamheden worden in twee fases uitgevoerd. Aannemer Siemons Grondwerken BV start met het vervangen van de duikers naast de Bulkstraat vanaf de Hoogt, richting de waterberging. Dit duurt ongeveer twee weken. Daarna start de aannemer bij het zandpad richting de waterberging. De duikers worden vervangen en de waterberging uitgegraven. De werkzaamheden duren tot eind dit jaar.

Waarom dit project?

In 2012 was door hevige regenval veel wateroverlast op meerdere plaatsen in en rondom Wouw. Daarom heeft het waterschap in samenwerking met de gemeente Roosendaal de afgelopen jaren onderzocht hoe dit in de toekomst beperkt kan worden. De huidige situatie bleek veel regen niet goed aan te kunnen en mogelijke maatregelen zijn onderzocht. Met als resultaat de aanleg van een waterberging en aanpassing aan de duikers die nu gaan plaatsvinden.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Brabant.