Afbeelding
Foto: Christian Traets

Project ‘Gelijke Kansen’ van start in The Loods

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Leerlingen van vier scholen uit de wijk Kortendijk en de Westrand kwamen donderdagochtend samen in The Loods in Roosendaal voor de start van een nieuw project. De kinderen kregen eerst uitleg over het project ‘Gelijke Kansen’ en mochten daarna meteen aan de slag met flitsende workshops. 

In de wijk Kortendijk zijn drie scholen gevestigd van KPO Roosendaal: De Saffier, De Cortendijck en Klaverweide. In de wijk Westrand is de Appel gevestigd. Dit zijn vier scholen met een geheel eigen identiteit en populatie (achtergrond en afkomst leerlingen, diverse thuissituaties, financiële situaties enzovoorts). “We gaan onderzoeken wat de kinderen en ouders nodig hebben om met elkaar in verbinding te komen”, legt Yvonne Telleman uit namens CultuurCompaan. “Is dat inderdaad een sport- en cultuuraanbod in de wijk of zijn er meer of andere behoeftes en wensen? Elkaar begrijpen, elkaar ontmoeten en mensen tot elkaar laten komen in een wijk zijn hierbij belangrijke speerpunten.”

Tijdens de workshops werden de leerlingen aan het werk gezet om zelf leuke thema’s te bedenken waarmee ze de komende tijd aan de slag kunnen. Ze bedachten ook meteen een naam voor het project: ‘Art & Sport 2 Go’. Die naam werd vervolgens met graffiti vastgelegd op schildersdoeken. Deze kick off vormde dan ook de aftrap van een jaar durend traject waarbij sport, kunst en cultuur ingezet zal gaan worden om verbinding met elkaar te krijgen in de wijken.
 

Het hoofddoel van het project is dat kinderen, ongeacht afkomst of achtergrond, met elkaar in verbinding komen. Het is natuurlijk de vraag of dat ook daadwerkelijk gaat lukken. Daarom wordt er gedurende het traject goed vinger aan de pols gehouden. “Ouders en kinderen uit de wijk bepalen welke richting het onderzoek op gaat en wat uiteindelijk nodig is om in hun behoeften te voorzien”, legt Telleman uit. “De visie die ten grondslag ligt aan dit traject en die continu in het achterhoofd wordt gehouden, heeft betrekking op het respectvol omgaan met ieders normen en waarden binnen de driehoek wijk - school - thuis. Middels dit traject streven we ernaar om bewustwording te creëren van de variëteit aan normen en waarden binnen die driehoek.”