Afbeelding

PvdA: Is er een vertrouwensbreuk tussen gemeente en moskee?

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - “Heeft de gemeente Roosendaal in het verleden onderzoek gedaan of laten doen naar Roosendaalse moskeeën en/of andere islamitische organisaties, in welke vorm dan ook? Zo ja, om welke moskeeën/ islamitische organisaties ging het? Waarom en met welk doel?” Die vragen stelt Michael Yap (PvdA) aan het college van burgemeester en wethouders, nadat bekend is geworden dat tien gemeenten undercover onderzoek hebben laten uitvoeren in moskeeën.

NRC melde onlangs dat tien gemeenten al jaren undercover onderzoek laten doen in moskeeën - wat niet mag. “De betreffende gemeenten stuurden in het geheim onderzoekers van dit particuliere bureau naar islamitische organisaties, die zich niet kenbaar maakten als onderzoeker. Het gaat dus om onderzoeken waar beginselen niet zijn nageleefd en geen hoor en wederhoor heeft plaatsgevonden”, stelt Michael Yap. “Een overheid die zonder duidelijke aanleiding door, soms illegale, infiltratie van gebedshuizen informatie inwint, schaadt daarmee het vertrouwen van inwoners.” 

En dat is iets wat Yap wil voorkomen. Volgens hem is er in Roosendaal tot nu toe altijd sprake geweest van respectvolle samenwerking met de moskeeën en islamitische vertegenwoordigers. “Deelt u de zorgen van de PvdA dat de impact van het NRC-artikel voor een grote vertrouwensbreuk tussen moskeeën en moslims enerzijds en de (lokale) overheid anderzijds zorgt dan wel kan zorgen? En is het college van plan om met de vertegenwoordigers van de Roosendaalse moskeeën in gesprek te gaan over het eventueel geschade vertrouwen en de onrust die is ontstaan over dit NRC-artikel”, wil hij dan ook weten.