Fleur met een deel van haar opgehangen verzamelde shirts
Fleur met een deel van haar opgehangen verzamelde shirts Foto: Niels Worseling

Voetbalverzameling zonder budget: ‘Mijn doel is om voor half 2022 de 100 shirts te halen’

Algemeen

ROOSENDAAL - De 16-jarige Fleur uit Roosendaal heeft, wat ze zelf noemt, een supergave hobby. Ze is een ontzettend grote voetbalfan en daarom verzamelt ze gedragen én gesigneerde voetbalshirts van zowel binnenlandse als buitenlandse spelers en clubs. In ongeveer twee jaar tijd heeft ze zo’n 60 shirts verzameld, maar ook gedragen voetbalschoenen en keepershandschoenen zijn welkom.

“Het begon met een shirt van het Finse FC Ilves. Deze kreeg ik van een vriendin van mijn moeder. Haar man heeft voor FC Ilves gespeeld. Dit was dan ook nog zijn enige shirt. Sindsdien is bij mij de passie voor het verzamelen van shirts begonnen”, legt Fleur uit. Zelf heeft ze drie jaar op voetbal gezeten, maar ze moest een jaar geleden stoppen omdat het niet meer te combineren was met werk en studie. “Ik heb voetbal altijd al leuk gevonden. Ik volg ook gewoon heel veel wedstrijden.”

Om  haar hobby nog net iets uitdagender te maken én omdat ze nog redelijk jong is, heeft Fleur besloten dat ze zo min mogelijk geld probeert uit te geven aan de shirts. Ze betaalt in uiterste gevallen de verzendkosten, maar verder betaalt ze eigenlijk niets. “Ik heb ook wel eens items persoonlijk opgehaald, bijvoorbeeld bij de training van ADO Den-Haag. John Goossens voorzag mij van prachtige gedragen voetbalschoenen.” Daarnaast heeft Fleur ook gesigneerde schoenen van recordinternational Sherida Spitse in haar bezit. Natuurlijk wil Fleur er best wel eens wat tegenover stellen. Zo kreeg ze van iemand ook een shirt van het Servische elftal. “Die persoon vroeg of ik wat typisch Nederlandse lekkernijen op kon sturen, natuurlijk heb ik dat toen gedaan.”

Fleur probeert de spelers, medewerkers van de clubs en clubs uit alle landen allemaal zelf te benaderen via Instagram, Facebook en LinkedIn. “Ik heb gelukkig veel vrienden die in het voetbalwereldje zitten. Sommige spelers reageren heel enthousiast als ik ze benader, maar ze krijgen vaak zoveel verzoeken dat het bijna nooit iets oplevert. Tachtig procent van de shirtjes die ik gekregen heb, komen vanuit de staff. Dus bijvoorbeeld van een trainer of een fysiotherapeut.”

Op die manier heeft ze in de afgelopen twee jaar dus al ruim 60 shirts ontvangen. “Het mooiste shirt wat ik heb is een gesigneerd shirt van de Griekse club OFI Kreta, die ik persoonlijk heb opgehaald in Nijmegen voor de wedstrijd tegen NEC. Maar, ik heb ook een shirt van Anouk Dekkers van het Nederlands Elftal. Daar ben ik een groot fan van als meisje, dus daar ben ik ook heel blij mee.” Maar, haar ultieme doel is toch eigenlijk wel om een shirt te krijgen van een Feyenoordspeler. “Ik ben zelf fan van Feyenoord. Ik heb een paar jaar geleden naast de spelersbus gestaan na een uitwedstrijd in Slowakije. Dat was de ultieme kans, maar dat heeft helaas niets opgeleverd. Het is zo’n grote club en het mocht niet van de teammanager.”

Toch wil Fleur heel graag haar verzameling uitbreiden, dat mag natuurlijk ook met andere shirtjes. “Mijn doel is om voor half 2022 de 100 shirts te halen. Ik heb bijvoorbeeld ook mijn Eredivisie-verzameling nog niet helemaal compleet. Ik mis nog een aantal clubs, zoals AZ en Utrecht. Als Feyenoordfan zit ze niet per se te springen om een shirt van Ajax. “Alleen als het een hele mooi is van bijvoorbeeld Tadic”, lacht ze. De shirts, schoenen en handschoenen staan allemaal uitgesteld in haar kamer als een soort museum. Daarnaast zijn haar aanwisten ook allemaal te zien op haar Instagrampagina: @fleursvoetbalverzameling. “Mocht u iemand zijn of iemand kennen in de voetbalwereld, die mij kan helpen, u kunt mij bereiken per mail op: fleurworseling@icloud.com..”