Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Majoppeveld aan de slag met duurzaamheid

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Bedrijventerrein Majoppeveld moet het meest aantrekkelijke bedrijventerrein van West-Brabant worden. Dat wil de ondernemersvereniging realiseren door onder ander het beste jongetje van de klas te zijn op het gebied van duurzaamheid en biodiversiteit. In de komende jaren wordt dan ook ingezet op het vergroenen van het bedrijventerrein, maar er wordt ook gekeken naar het slimmer verdelen van energie én het hergebruiken van reststromen.

Dat is in het kort samengevat de ambitie van Hans Verbraak, voorzitter van de ondernemersvereniging Majoppeveld. Maar, hij is niet de enige met die ambities. Onder andere de provincie, de gemeente Roosendaal en waterschap Brabantse Delta dragen ook graag hun steentje bij aan het verduurzamen van het bedrijventerrein. Daarom werd er afgelopen vrijdag een zogenaamde ‘Green Deal’ ondertekend door al die partijen.

“Wij zijn op Majoppeveld al een aantal jaar bezig”, legt Verbraak uit. “We willen dit verouderde terrein aantrekkelijker maken. De eerste jaren hebben we vooral ingezet op een schoon, heel en veilig bedrijventerrein maar inmiddels willen we de volgende stap zetten. We krijgen allemaal te maken met de klimaatverandering en wij hebben besloten het beste jonge van de klas te willen zijn op het gebied van duurzaamheid.” In de zomer is het namelijk erg warm op het bedrijventerrein en in de herfst is het juist te nat, omdat het water niet weg kan stromen. “Met een aantal koplopers willen we nu laten zien dat het ook anders kan en vaak sluiten de andere ondernemers dan ook aan”, legt Verbraak uit.

De komende tijd bieden de ondernemersvereniging Majoppeveld, gemeente Roosendaal, waterschap Brabantse Delta en de provincie Noord Brabant activiteiten, experts en middelen aan om ondernemers te ondersteunen in die omslag. Omdat deze aanpak op bestaande bedrijventerreinen in Noord Brabant nog niet eerder op dit schaal- en detailniveau is toegepast, kwam ook gedeputeerde Hagar Roijackers een kijkje nemen. “Als geboren West-Brabantse ben ik blij om hier te zijn, want de toekomst gaat hier beginnen. Deze plannen zijn een mooi voorbeeld voor andere bedrijventerreinen. In Brabant, maar ook in de rest van het land. Als het ons hier lukt, lukt het namelijk overal.”

Maar, wat wordt er de komende tijd nou precies gedaan? Eigenlijk zijn dat drie dingen, legt Mark Kok uit. Zo wordt er ingezet op het energieloket om stroom in de regio beter te verdelen. Bedrijven gebruiken vaak meer stroom dan ze zelf op kunnen wekken en dat terwijl agrariërs juist meer op kunnen wekken dan dat ze verbruiken. Om die twee meer met elkaar in balans te brengen is in juli vorig jaar het energieloket opgericht dat agrariërs en ondernemers met elkaar in contact brengt. “We hebben nu twintig aanmeldingen en er zitten er nog in de pijpleiding. Als we dit niet doen, dan raakt het energienetwerk overbelast en dan kan je dus als energiebedrijf niet meer verder uitbreiden.” 

Daarnaast wordt er ingezet op een vergroening van het bedrijventerrein. “We hebben budgetten beschikbaar voor ondernemers. Zij kunnen subsidie aanvragen om hun terrein te vergroenen. Stenen eruit en groen erin. Daarnaast kijken we of we ondernemers met elkaar in verbinding kunnen brengen. De één z’n restproducten kan door de ander weer hergebruikt worden. Zo maakt Tristar haar schoonmaakmiddel van een reststroom van sinaasappelschillen.” Het waterschap heeft daarnaast nog plannen om de waterlopen in het gebied terug te brengen, zodat er meer en makkelijker water opgevangen kan worden. “We moeten nu aan de slag, daarom hebben we hele concrete acties.”