Avondcompetitie schaken RSG B komt tekort

ROOSENDAAL – Ook na de tweede ronde van de avondcompetitie staat het B-team van RSG nog op nul punten. Na de nederlaag tegen BSV was nu het D-team van de Tilburgse Stukkenjagers veel te sterk voor de Genoten uit Roosendaal. Het A-team van RSG verdeelde de buit met Stukkenjagers C. Door dit gelijkspel en de 2-2 eerder tegen Baronie staat RSG A op de vijfde plaats in de eerste klasse A. RSG-B is hekkensluiter in de tweede klasse.


Bij RSG-A haalde alleen teamcaptain Marc Naalden op bord drie de volle buit binnen tegen Arjen van Amerongen, een knap resultaat omdat zijn opponent toch over 150 ratingpunten meer beschikt. 'Kassa', zou schaakgenoot André van de Laar ongetwijfeld hebben geroepen, ware het niet dat hij op dit moment op een toernooi in Drenthe druk doende is om zijn eigen rating te minimaliseren. Op de eerste twee borden sleepten Jan Schuurmans en Ted van Eck ieder een half punt in de wacht. Daarom zou een remise op het vierde bord van gastspeler Jacques Smits voldoende zijn om voor RSG alle matchpunten binnen te halen. Een overmacht van 300 ratingpunten in het voordeel van Reinier Jacquet was teveel gevraagd voor de schaakgenoot.

Bij het treffen tussen RSG-B en KiNG-D moest teamcaptain Hans Ravestein op het derde bord het eerst zijn hoofd buigen tegen Toon Mentink. Bij de Tilburgers zaten achter het eerste en vierde bord vader en zoon De Veth, die beiden eerder uitkwamen voor de Roosendaalsche Schaakgenoten. Het verlies op het eerste bord van Nico Kloosterboer tegen topschaker Bo de Veth was voorspelbaar, maar op het vierde bord was Ron Höfer toch niet volledig kansloos tegen Christ de Veth. Beide schakers troffen elkaar al meerdere malen en lang niet alle partijen werden door Höfer verloren. Het duel bleef lang in balans tot tijdens het eindspel een sterke loper opdoemde in de open koningsstelling van Ron Höfer, die in samenwerking met een batterij op de g-lijn zorgde voor de winst van Christ de Veth. Alleen op het tweede bord slaagde Frank Rockx erin een half puntje voor de Roosendalers in de wacht te slepen.

Uitslagen: Eerste klasse A: Stukkenjagers C- RSG A 2-2. Rudolf Kat-Jan Schuurmans 0,5-0,5; Peggy van Amerongen-Jansen-Ted van Eck 0,5-0,5 ; Arjen van Amerongen-Marc Naalden 0-1; Reinier Jacquet-Jacques Smits 1-0. 

Tweede klasse A: KiNG-D - RSG-B 3,5-0,5. Bo de Veth-Nico Kloosterboer 1-0; Dewi Vermeulen-Frank Rockx 0,5-0,5; Toon Mentink-Hans Ravestein 1-0; Christ de Veth-Ron Höfer 1-0.[n]